latinica  ћирилица
14/01/2022 |  12:46 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Otišić: U hramu koji se obnavlja služena liturgija

U vrličkom srpskom selu Otišić u Dalmaciji danas je u Hramu arhangela Mihaila, čija je obnova u toku, služena Sveta liturgija povodom Svetog Vasilija Velikog.
Otišić: U Hramu koji se obnavlja služena liturgija - Foto: RTRS
Otišić: U Hramu koji se obnavlja služena liturgijaFoto: RTRS

Na praznik Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog služen je i moleban za predstojeću Novu godinu, rekli su Srni Otišićani koji su u malom broju prisustvovali liturgiji.

Obnova Hrama arhangela Mihaila iz 1889. godine, pokrenuta uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima, ujedinila je brojne Otišćane širom svijeta.

Pokretači obnove Hrama rekli su Srni da je prikupljeno do sada više od 10.000 KM, ali akcija i dalje traje.

- Priložnici hrama su naša braća i sestre koji nisu zaboravili zavičaj iako žive u Americi, Kanadi, Australiji, Srbiji, a javljaju se i naši prijatelji iz BiH - rekli su Srni pokretači obnove.

Do kraja januara u toku je humanitarna akcija kompanije M:tel i Udruženja mladih "Bastašica" iz Drvara u okviru koje se pozivom na broj 1416 daruje jedna KM za nastavak radova na obnovi Hrama i parohijskog doma, rekli su Srni iz Udruženja "Bastašica".

Sredstva za obnovu ovog hrama i parohijskog doma mogu biti uplaćena na devizni račun sa naznakom "za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću".

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SVIFT: ESBCHR22.

Otišić je smješten između Vrlike i Sinja,/ podno planine Svilaje na jugoistoku i akumulacionog jezera Peruča na sjeveroistoku. Zauzimajući prostor površine od 51 kilometra kvadratnog, sa 13 zaselaka i 1.200 stanovnika prije rata, bilo je najveće selo sinjske opštine. Njegovim obodom proteže se magistralni put Knin-Vrlika-Sinj-Split.

Selo je nekada imalo crkvu, groblje, kapelu u groblju, školu, nekoliko prodavnica /zadruga/ i gostionu. Danas u ovom srpskom selu živi svega nekoliko desetina žitelja, ali koji iskreno vjeruju da će se vratiti život u njihov zavičaj.