latinica  ћирилица
14/01/2022 |  14:11 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Poziv Kvinte i EU Prištini da dozvoli Srbima glasanje

Zemlje Kvinte i EU pozvali su privremenu Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na referendumu Srbije o ustavnim promjenama, navedeno je u zajedničkom saopštenju Kvinte.

Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravile su referendum, uz ocjenu da su reforme korak ka približavanju Srbije evropskim standardima.

Članice Kvinte navode da podstiču sve građane Srbije da izađu na referendum, ali i sa žaljenjem konstatuju da vlada samoproglašenog Kosova nije dozvolila OEBS-u da prikupi glasačke listiće birača koji žive na Kosovu i Metohiji za predstojeći referendum, u skladu sa dosadašnjom praksom.

- Pozivamo Prištinu da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na izborima i izbornim procesima u skladu sa ustaljenom praksom - navedeno je u saopštenju.

Iz Kvinte pozivaju Srbiju i samoproglašeno Kosovo da se uzdrže od akcija i retorike koje povećavaju tenzije, te da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU.

Očekuje se da će se ambasadori zemalja Kvinte tokom dana sastati sa predstavnicima Prištine, poslije čega će biti poznato da li će Srbi i ostali građani Kosova i Metohije lojalni državi Srbiji u nedjelju moći da izađu na referendum.