latinica  ћирилица
14/01/2022 |  14:46 | Autor: SRNA

Stejt department: Poziv Prištini da omogući Srbima glasanje na referendumu

Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravile su u zajedničkom saopštenju održavanje referenduma o ustavnim promjenama u Srbiji i pozvale vlasti samoproglašenog Kosova da omoguće glasanje Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, saopštio je američki Stejt department.
Stejt department - Foto: AP
Stejt departmentFoto: AP

U saopštenju je izraženo žaljenje zbog toga što vlasti samoproglašenog Kosova nisu dozvolile OEBS-u da prikupi glasove Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, a imaju pravo da glasaju, u skladu sa ranijom praksom.

- Pozivamo vlasti samoproglašenog Kosova i Srbije da se suzdrže od postupaka i retorike koji podstiču tenzije, te da se aktivno uključe u dijalog koji je omogućila EU. Važno je da obje strane postignu napredak ka sveobuhvatnom rješenju koje će otključati perspektivu u Uniji i ojačati regionalnu stabilnost - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je referendum, koji će se održati u nedjelju, 16. januara, ključni korak ka jačanju nezavisnosti pravosuđa i poboljšanju transparentnosti i efikasnosti institucija za vladavinu prava u Srbiji.

- Vjerujemo da su ove reforme korak ka usklađenosti Srbije sa evropskim standardima i podržaćemo proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji - ističe se u saopštenju.

Zemlje potpisnice saopštenja napominju da su ohrabrile državljane Srbije da izađu na referendum, te da vjeruju da je to važno za sve one koji imaju pravo da glasaju na izborima i na referendumu.