latinica  ћирилица
14/01/2022 |  15:24 ⇒ 15:24 | Autor: TANЈUG

Poslije više od 10 godina prvi razgovori Turske i Јermenije

Turska i Јermenija saopštile su danas da je prva runda međusobnih razgovora, poslije više od 10 godina, bila “pozitivna i konstruktivna“, čime se, kako navode agencije, stvaraju mogućnosti za ponovno uspostavljanje odnosa dvije zemlje i otvaranje granica poslije decenija neprijateljstva.
Odnosi Turske i Јemenije (Foto: AA) -
Odnosi Turske i Јemenije (Foto: AA)

Turska nema diplomatske ni trgovinske odnose sa svojim istočnim susjedom od 1990-ih godina. Današnji susret u Moskvi prvi je pokušaj da Turska i Јermenija normalizuju odnose poslije mirovnog sporazuma 2009. godine, koji još nije ratifikovan, prenio je Rojters.

Tursko i jermensko ministarstvo spoljnih poslova saopštili su da su razgovori održani u “pozitivnoj i konstruktivnoj“ atmosferi i da se obe strane zalažu za potpunu normalizaciju bez ikakvih preduslova.

Dvije susjedne države su u zategnutim odnosima zbog više pitanja, najprije zbog 1,5 miliona jermenskih žrtava 1915. godine. Za Јermeniju je to bio genocid i taj stav zauzele su i SAD i još neke države.

S druge strane, Turska priznaje da su mnogi Јermeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama u Prvom svjetskom ratu, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i broj žrtava koji navodi Јermenija.

Odnosi dvije države pogoršani su tokom sukoba 2020. oko Nagorno-Karabaha. Turska je optužila jermenske snage da su okupirale teritoriju koja pripada Azerbejdžanu, ali i pozvala na otopljavanje odnosa, s obzirom na nastojanja da izvrši uticaj u regionu.

Ruska agencija TA S S prenijela je saopštenje jermenskog ministarstva spoljnih poslova koje je u četvrtak navelo da očekuje da razgovori vode uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju granica zatvorenih od 1993.godine.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u četvrtak da Јermenija mora da uspostavi dobre odnose s Azerbejdžanom kako bi nastojanja da se normalizuju odnosi Јerevena i Ankare mogla da daju rezultate.