latinica  ћирилица
14/01/2022 |  15:34 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Đokić: Privatizacija Elektroprivrede nije u programu Vlade

Privatizacija Elektroprivrede Republike Srpske nije u programu Vlade Republike Srpske, niti postoji namjera za privatizaciju bilo kog njenog dijela, izjavio je Srni ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Đokić je podsjetio da postoji ranije data saglasnost za emisiju obveznica koju treba da izvrši ERS.

- Pitanje dokapitalizacije koje je aktuelno biće razmatrano na narednoj sjednici Vlade Republike Srpske u kontekstu mogućnosti da se izvrši dokapitalizacija hidroelektrane Dabar - pojasnio je Đokić.

On je rekao da će dokapitalizacija biti izvršena prema metodu koji je već javno objavljen kako bi se stvorili svi preduslovi da se obezbijede sredstva kao učešće ERS-a, odnosno Hidroelektrana na Trebišnjici u izgadnji ovog projekta.

Đokić je naveo da ERS treba da obezbijedi dio sredstava na osnovu ugovora o finansiranju koji je zaključen sa kineskom Eksim bankom.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić poručio je juče da nema govora o privatizaciji ovog preduzeća, već se trenutno vrši dokapitalizacija emisijom novih akcija, jer je to najbolji način da se investira u izgradnju hidroelektrane Dabar.

Mišeljić je podsjetio da je HET akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu Republike Srpske, koja posjeduje 80 odsto akcija ovog preduzeća, naglasivši da će tako i ostati.

Uprava HET-a poručila je juče opozicionim političarima da teme za predizbornu kampanju traže na nekom drugom terenu, a ne da zarad naklonosti bošnjačkih glasova pokušavaju diskreditovati ovaj energetski gigant koji je duže od pola vijeka stub razvoja Hercegovine, ali i cijele Republike Srpske.