latinica  ћирилица
14/01/2022 |  15:55 ⇒ 19:05 | Autor: TANЈUG

Njemačka vratila BiH i Srbiju na listu visokorizičnih zemalja

Njemačka je vratila BiH i Srbiju na listu visorokrizničnih zemalja, pa će od nedjelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i lica koja nisu preležala kovid moraće u karantin.
Njemačka granica (foto: Shutterstock) -
Njemačka granica (foto: Shutterstock)

Pored BiH i Srbije, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Sjeverna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija, Bugarska, te druge države sa više strana svijeta.

Što se regiona tiče ,Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.

Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.

Od nedjelje svi putnici koji žele da uđu u Njemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji, ili o preležanom kovidu ili negativan test na virus korona.

Vakcinisani i izliječeni ne moraju u obavezni desetodnevni karantin.

Osobe koje,nisu preležale kovid i nisu vakcinisane mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid 19.

Nevakcinisana djeca, mlađa od šest godina izuzeta su od ove mjere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.

Njemačka je pooštrila mjere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.