latinica  ћирилица
14/01/2022 |  16:03 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Srbima na Kosmetu obezbijediti osnovna ljudska prava

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu o ustavnim promjenama koji je u Srbiji zakazan za nedjelju 16. januara, saopštili su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić sa predstavnicima Srba sa KiM (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Vučić sa predstavnicima Srba sa KiM (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Mi nismo građani drugog reda. Samo hoćemo da imamo ono što imaju i Albanci i da se referendum održi posredstvom OEBS-a i Euleksa. Sada i njih pozivamo da se uključe u sve ovo i da se otvore biračka mjesta da se referendum u nedjelju održi - rekao je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

On je naglasio da Srbi samo traže elementarno ljudsko pravo da biraju i budu birani, što imaju Albanci i svi drugi.

Rakić je objasnio da će EU u nedjelju pokazati da drži do svojih riječi i obećanja o priključenju Srbije i regiona evropskom putu ukoliko ubijedi Prištinu da odustane od prijetnji da Srbima neće dozvoliti održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da će sva obećanja o evropskom putu, u protivnom, ostati prazna priča, tim prije što je upravo EU od Srbije tražila da bude održan referendum o ustavnim promjenama.

- Mi se nadamo i još vjerujemo EU, ali vidjećemo da li će oni ispuniti obećanje pošto je pet zemalja Kvinte dalo izjavu i jasno i glasno svima u Prištini poručilo da referenduma o ustavnim promjenama u Srbiji u nedjelju mora biti i na prostoru Kosova i Metohije - rekao je Rakić.

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Јevtić ocijenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji jako teška, naročito na jugu, i to tamo gdje ima Srba.

- U posljednje vrijeme na djelu imamo stvaranje tenzija na različite načine. Nemogućnost održavanja referenduma stvorila bi dodatne tenzije, koje nam nisu potrebne. Zato je velika odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i mi čekamo njihov odgovor i sljedeći korak - poručio je Јevtić.