latinica  ћирилица
14/01/2022 |  16:57 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Obilježeno 80 godina od ustaškog zločina u Drakseniću

U Drakseniću kod Kozarske Dubice danas je obilježeno 80 godina od strašnog stradanja nevinog stanovništva, gdje su na Mali Božić 1942. godine u crkvi ustaše ubile 208 Srba.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Od 13. do 15. januara na zvjerski način masakrirano je ukupno 360 Srba - ljudi, žena i djece.

Sjećanje na stradale upriličeno je u crkvi Svetog apostola Marka, pored koje se vide ostaci temelja hrama u kojoj je počinjen zločina.

Sugrađanin Živko Gubić i danas se jasno sjeća priča i detalja zločina koji je preživjela njegova baka Mara Blagojević, a vidjela je kaže strašna zvjerstva.

- Moja baka i Anka Pavković sa kćerkom Radojkom jedina su preživjele taj stravični događaj. Vidjela je ubijanje redom u toj crkvi, kod oltara silovanja djevojaka koje su poslije zaklali, stravično ubijanje djece i mučenja majki i djece. Niti jedan metak se nije čuo, svi koji su ubijeni u crkvi i oko crkve, žrtve su masakra - naglašava Gubić.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite ovo stratište dobilo je izgled kakav mu i dolikuje, obnovljene su spomen-grobnice i kosturnica, te izgrađen "grob krvi i mozgova".

Ministar Duško Milunović kaže da to nije kraj, te da se na ovom mjestu mora uraditi još nekoliko stvari, završiti ograda, sačuvati temelji stare crkve, a sredstva su već obezbijeđena.

On je istakao da se moraju obilježiti sva mjesta stradanja na području opštine koja je poslije Sankt Peterburga, najstradalnija u Evropi.

- Stradalo je 53 odsto naših predaka u Drugom svjetskom ratu i mi smo možda posljednja generacija koja može to sve da zabilježi i označi, te prenesemo generacijama koje dolaze. To je naša obaveza da nam se istorija ne bi ponovila - rekao je Milunović.

Ukazao je da je ovo mjesto stradanja u Drakseniću, nažalost, dugo godina bilo zapušteno, te da je do sada iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite obezbijeđeno 265.000 KM.

- Već su obezbijeđena sredstva za konzervaciju temelja stare crkve jer je veoma važno da sačuvamo svaki kamenčić koji svjedoči zločinima i stradanju naših sunarodnika. Imamo obavezu da ovo mjesto pretvorimo u jedan memorijalni centar gdje možemo doći svake godine i odati počast nevino postradalim - rekao je Milunović.

Sveštenik Tošanović, koji je služio parastos, ispričao je da je njegova parohija najstradalnija na svijetu.

- Uz rijeku Unu i Savu nalazi se Donja Gradina koja je najveće stratište našeg naroda, a ovo stratište u Drakseniću koje smo obnovili, predstavalja vrata Јasenovca i Donje Gradine - rekao je Tošanović.

On je dodao da su ovaj plato uspjeli da obnove uz pomoć Vlade i uz podršku ministra Milunovića, a ubijeđen je da će ovo postati mjesto poklonjenja vjernika jer mučenici draksenićki su isto što i mučenici jasenovački.

Cvijeće su položili načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, predsjednik Prosvjete Zoran Sinkić, predstavnici mjesne zajednice i Opštinski odbor SNSD-a na čelu sa Rankicom Marelj.

Rokić je rekao da se na današnji dan prije 80 godina dogodila velika tragedija za ovo mjesto, te da su u obavezi da se ovdje svake godine sastaju.

Crkva Svetog apostola Marka i spomen-obilježje u njenom krugu svjedok su jednog strašnog vremena i zločina za koji normalan ljudski um ne može pojmiti da ih čovjek može izvršiti nad čovjekom.