latinica  ћирилица
14/01/2022 |  17:02 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Priština ne odustaje od zabrane održavanja referenduma

Na prostoru Kosovu i Metohiji neprihvatljivo je održavanje referenduma koji organizuje država Srbija, stav je predstavnika privremenih institucija u Prištini.

Ovakav stav iznijeli su danas na sastanku sa ambasadorima Kvinte i specijalnim izaslanikom EU, uprkos insistiranju ambasadora zapadnih zemalja da privremena Vlada u Prištini dozoli Srbima da glasaju na referendum 16. februara.

U zajedničkom saopštenju predsjednice privremenih institucija Vjose Osmani, predsjednika privremene vlade i skupština Aljbina Kurtija i Glauka Konjufce se navodi da Srbi, građani Srbije sa dvojnim državljanstvom, mogu da pravo glasa iskoriste u Kancelariji oficira za vezu Beograda u Prištini i putem pošte.

Osmanijeva, Kurti i Konjufca su "upozorili da bi otvaranje biračkih mjesta značilo da Srbija krši teritorijalni integritet samoproglašenog Kosova".

Njih troje smatraju da nisu odbili saradnju sa OEBS-om koja je trebalo da distribuiše i prikupi referendumski materijal, već su protiv uloge Srbije i njenih paralelnih struktura na Kosovu.