latinica  ћирилица
14/01/2022 |  17:20 ⇒ 17:39 | Autor: TANЈUG

Nove odluke Kriznog štaba Srbije

Broj građana pozitivnih na virus korona sve je veći i veći, a epidemiološka situacija u Srbiji izrazito je teška i vanredna, izjavio je danas nakon sjednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i apelovao na sve da poštuju važeće mjere.
Sjednica Kriznog štaba Srbije - Foto: TANЈUG
Sjednica Kriznog štaba SrbijeFoto: TANЈUG

Gojković je prenio da je Krizni štab odlučio da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što prije vratili na posao.

Takođe, odlučeno je da se vrijeme između druge i treće doze vakcine smanji na tri mjeseca.

Gojković je rekao i da omikron soj dominira u Srbiji i da je dogovoreno smanjenje cijena testova na sopstveni zahtjev, pa će pi-si-ar testovi umjesto 9.000 koštati 6.000 dinara, a antigenski umjesto 3.500 – 1.800 dinara.

Kada je riječ o drugom polugodištu u školama, Gojković je rekao da od ponedjeljka učenici osnovnih škola u Vojvodini nastavljaju nastavu neposredno, dok vojvođanski srednjoškolci kreću na kombinovani vid nastave.

O početku drugog polugodišta u školama u centralnoj Srbiji odlučivaće se u utorak, a Gojković kaže da su najbliži rješenju po uzoru na Vojvodinu.

Dodao je da je u tom slučaju problem i registrovana pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine.

Gojković je istakao i da omikron soj dominira u Srbiji.