latinica  ћирилица
14/01/2022 |  17:51 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Afera "Respiratori": Svjedok Marić rekao da mu je Fikret Hodžić prijetio

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima zbog afere "respiratori" danas je u Sudu BiH završeno ispitivanje svjedoka Kristijana Marića koji je ispričao da mu je vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, jedan od optuženih, prijetio i pokazivao pištolj.
Fikret Hodžić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Fikret Hodžić (Foto: Avaz/M.AŠČIĆ)

Svjedok Marić iz Mostara, koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja, ispričao rekao je da je bio samo posrednik između Hodžića i Sanje Lekić iz firme "BMTL Medikal" iz Crne Gore i Kineza, kao i da Hodžić nikad nije Lekićevoj uplatio proviziju od 150.000 evra za nabavku respiratora, navodi "Dnevni avaz".

Na pitanje advokata Vasvije Vidović, koja zastupa Novalića, Marić je potvrdio da mu je Hodžić govorio da sarađuje sa Vladom Federcije BiH i da je u kontaktu s premijerom u kontekstu izrade dozvola za uvoz i pisma namjere za nabavku respiratora.

Svjedok je potvrdio da, kada je Hodžić govorio da će "častiti" svoje ljude, nije pominjao imena.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića, Marić je rekao da je u aprilu 2020. godine od Hodžića dobio dva pisma namjere, jedan za nabavku respiratora tipa HCV E003, a drugi za respiratore tipa ACM 812 A. Drugo pismo Hodžić je mejlom dobio od Novalićeve sekretarice Bahre Džake i proslijedio ga preko "vacapa" Mariću.

Odbrana je na ranijem pretresu prikazala komunikaciju Marića u grupi "Kristijan" u kojoj je ispoljavao netrpeljivost prema Hodžiću, te je uz dijeljenje fotografija pištolja, Marić navodio šta će sve uraditi "malinaru".

Svjedok je danas rekao da Hodžiću nikada nije lično prijetio, te je naveo situaciju u Mostaru u njegovom bivšem ugostiteljskom objektu u vrijeme kada je kasnila isporuka respiratora iz Kine, te je Marić morao zvati Kineze.

Marić je danas izjavio da mu je Hodžić tada pokazivao svoj pištolj govoreći da to moraju završiti i da kaže Kinezima da se "to završi".

Svjedok je izjavio da su mu prijetili i Lekićeva i Hodžić.

Na pitanje Hodžićevog branioca Mirne Avdibegović, Marić je odgovorio da te prijetnje nije prijavljavao.

Osim Novalića, za spornu nabavku 100 respiratora vrijedosti 10,5 miliona KM, optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Јelka Milićević i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.