latinica  ћирилица
14/01/2022 |  18:32 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Čović najavio kraj pregovora sa predstavnicima SAD i EU

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da bi sastanci sa evropskim i američim predstavnicima o Izbornom zakonu BiH trebalo da budu završeni do 25. januara.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- Mislim da iduće sedmice imamo nekoliko razgovora da bi oko 23, 24, 25. januara trebalo da budu završni razgovori o temi Izbornog zakona BiH sa predstavnicimam evropske i američke administracije, u skladu sa dogovorom iz Mostara - rekao je Čović.

Nakon toga, dodao je, ići će se u dalje pripreme, između ostalog i u manje izmjene Ustava BiH da bi se mogli provesti izbori, javio je N1.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da se Čović danas u Kupresu sastao sa gradonačelnicima i načelnicima iz ove stranke, a prisustvovali su i ministri iz Hrvatske Nataša Tramišak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Ćorić, ministar privrede i održivog razvoja.

Na tom sastanku je istaknuto da postoji ogroman potencijal prekogranične saradnje, koji bi rezultirao velikim mogućnostima razvoja i unapređenja života kroz ekonomske, privredne, infrastrukturne i druge projekte.

Predstavnici Vlade Hrvatske prezentovali su dosadašnje iskustvo, te ponudili da budu spona koja će olakšati svim opštinama, gradovima i županijama da se pozicioniraju u evropskim okvirima, te biti direktna komunikacija i saradnja s institucijama Hrvatske i EU.

Na sastanku je bilo riječi i o pomoći opštinskim, gradskim i županijskim vlastima, kako privredno, tako i pri apliciranju, te korištenju fondova EU, navodi se u saopštenju.

Ćorić je rekao da postoji cijeli niz tema koje spajaju, tu su kao podrška Čoviću, hrvatskom narodu i svim naporima koji se kontinuirano provode, u smislu pozicioniranja Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, na svim nivoima u BiH.

Tramišakova je rekla da jasan, siguran i stabilan put za dugoročnu stabilnost i održivi rast i razvoj BiH, te dodala da kvalitenom saradnjom i dobrim dijalogom i ravnopravnim položajem svih konstitutivnih naroda u BiH mogu da se negativni trendovi preokrenu.