latinica  ћирилица
14/01/2022 |  18:58 ⇒ 15/01/2022 | 10:04 | Autor: RTRS

U Svodni kod Novog Grada sve više porodica sa troje i više djece (VIDEO)

Dok se u mnogim selima broj stanovnika smanjuje, u selu Svodna kod Novog Grada je u porastu. Sve je više porodica sa troje i više djece.
Svodna - Foto: RTRS
SvodnaFoto: RTRS

Sve više stanovnika Srpske odlučuje se za selidbu iz sela u gradove. Mladi se sve rjeđe odlučuju za zasnivanje porodice u ruralnim područjima. Međutim, selo Svodna kod Novog Grada je izuzetak. Ono se može pohvaliti da ima zavidan broj djece

- Iako to nije ništa, s obzirom na činjenicu kolika su ovdje prostranstva i koliko ima domaćinstava, ali naša matična škola "Dragan Vujanović" ovdje u Svodni, sa područnim odjeljenjima ima oko 200 đaka - ističe paroh Svođanski Zoran Blagojević.

Mališani iz Svodne slobodno vrijeme provode u porti hrama Svetog Save, koji se nalazi u blizini škole. Posebno je veselo za vrijeme praznika. Crkva je tada puna djece.

Stanovnici Svodne ne žele da napuste svoje mjesto. Kažu, ovdje imaju sve što im je potrebno. Sve više parova odlučuju se za treće i četvrto dijete. Sveštenik Zoran Blagojević im je uzor, jer i on ima višečlanu porodicu.

- Kod mene je specifično da imam dva sina koji su rođeni na moj datum rođenja. Nas trojica slavimo rođendan na isti datum. Uskoro ću dobiti i četvrto dijete. Јa bih poručio svima – što više djece, jer djeca su radost - kaže Blagojević.

Život na selu, čak i u višečlanim porodicama i te kako je moguć, a Svodna je najbolji primjer. I zato, iz ovog sela poručuju da se što više rađaju djeca. To je jedina garancija da sela i gradovi neće ostati pusti, a to je i naš najbolji zalog za budućnost.