latinica  ћирилица
14/01/2022 |  22:24 ⇒ 22:25 | Autor: SRNA

Belgija: Spremne optužnice za 57 ljudi u fudbalu

Federalno tužilaštvo Belgije planira da optuži 57 ljudi, među kojima su fudbalski treneri, sudije i visoki zvaničnici najvećih klubova zbog velike finansijske prevare i namještanja utakmica, navode mediji i fudbalska federacija.
Fudbal - Foto: RTRS
FudbalFoto: RTRS

Tužilaštvo je odbilo da komentariše izvještaje stanice RTBF i lista "Soar", ali je Fudbalski savez Belgije /FSB/ saopštio da je primio nacrt završnog zahtjeva od kancelarije tužilaštva.

- To nije iznenađenje, ali srce naših fudbalskih navijača krvari. Prvo ćemo polako analizirati slučaj, ali želim da naglasim da ćemo preuzeti odgovornost - izjavio je Peter Bosert, predsjednik FSB.

U centru trogodišnje istrage bile su sumnjive finansijske operacije sportskih agenata kada je riječ o transferima, uključujući utaju poreza, pranje novca i privatnu korupciju.

"Soar" piše, pozivajući se na izvore iz istrage, da se osumnjičeni terete da su odgovorni za falsifikovanje, pranje novca, namještanje utakmica i učešće u kriminalnoj organizaciji, prenio je AP.

Istraga je ostvarila ključni napredak nakon što je agent igrača Dejan Veljković, koji je imao kontakte sa mnogim vodećim klubovima, uključujući "Anderleht", "Klub Briž" i "Standard Lijež", odlučio da sarađuje sa pravosudnim organima.