latinica  ћирилица
15/01/2022 |  00:03 ⇒ 07:50 | Autor: RTRS

Suđenje Đokoviću zakazano za subotu uveče (VIDEO)

Savezni sud donijeće konačnu odluku o učešću najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na Australijan openu. Odluka će biti donesena u subotu u 9.30 po lokalnom vremenu, odnosno u 23.30 po našem vremenu.

Preliminirano saslušanje pred Saveznim sudom je proceduralno i završeno je veoma brzo. Na samom početku prihvaćeno je prebacivanje slučaja na ovaj sud, u skladu sa zakonom.

Sudija O'Kalahan je rekao da će konačna odluka biti donesena u subotu u 9.30 po lokalnom vremenu, odnosno u 23.30 uveče po našem vremenu.

Sudija je saopštio da Đokovićeva odbrana do subote u 12.00 časova po lokalnom vremenu (02.00 po srednjeevropskom) mora da dostavi potrebnu dokumentaciju. Rok tužioca je subota 22.00 po lokalnom vremenu (14.00 po našem).

Đokovićevi advokati tražili su da na suđenju u nedjelju sud predstavlja panel sudija, kao i da vrijeme izlaganja bude ograničeno na 60 minuta.

Obje stvari odbio je advokat države. Razlog je jednostavan - bez vremenskog ograničenja suđenje može potrajati mnogo duže, što Đokoviću svakako ne odgovara. Dodatno, ako bude prisutan samo jedan sudija, onda postoji mogućnost da se podnese žalba o kojoj bi panel sudija odlučivao.

Prije saslušanja pred Saveznim sudom, Đoković je obavio razgovor sa imigracionim vlastima, poslije čega je prebačen u pritvor, gdje je sačekao saslušanje.

Nakon toga, srpski teniser je u kancelariji svojih advokata, putem video linka, pratio preliminarno saslušanje. Prema navodima medija, po okončanju saslušanja prebačen je na nepoznatu lokaciju.

.........................................

Dan je počeo novim oduzimanjem vize Đokoviću. Na ovaj potez odlučio se ministar za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka, koji je tako iskoristio svoje diskreciono pravo.

Sud nije odobrio momentalnu deportaciju, uslijedila je žalba Đokovićevog pravnog tima. Potom i saslušanje pred sudijom Kelijem, koji je na kraju odlučio da postupak prebaci u Savezni sud.

Sudija Keli je istakao da je odluku donio kako bi obezbijedio brz preokret i izbjegao dodatne žalbe.

U slučaju da sud odluči u njegovu korist, moći će da nastupa na Australijan openu, ali u slučaju da potvrdi odluku Federalne vlade, Đoković će morati da napusti Australiju i prijeti mu trogodišnja zabrana ulaska u zemlju.