latinica  ћирилица
15/01/2022 |  08:20 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Radovi Dušana Milisavljevića krase pravoslavne hramove u Srbiji i širom svijeta (VIDEO)

Kad se spoje talenat, kreativnost i marljivost – nastaju vrhunski rezultati. Potvrđuje to i primjer Dušana Milisavljevića, koji se već gotovo 40 godina bavi izradom dvorskog namještaja i crkvenog mobilijara.
Radovi Dušana Milisavljevića - Foto: RTRS
Radovi Dušana MilisavljevićaFoto: RTRS

Nosi titulu protomajstora Srpske pravoslavne crkve, a njegovi radovi krase 35 pravoslavnih hramova u Srbiji, regionu, ali i širom svijeta.

Iza vrata Galerije lepih umetnosti "Sveti Nikola" u Batajnici krije se raskoš Luvra i Versaja. To nije pretjerivanje, jer se Dušan Milisavljević već bezmalo četiri decenije bavi izradom kopija dvorskog namještaja, ali i crkvenog mobilijara za pravoslavne hramove širom planete.

Njegov stvaralački put je sasvim poseban. Po obrazovanju inženjer saobraćaja, Dušan se od malih nogu interesovao za umjetnost, nije žalio vremena i truda da proučava stručnu literaturu i usavršava se, nastavljajući rad starih škola i radionica duboreza.

Veliki dio replika dvorskog namještaja stradao je u NATO-bombardovanju, ali to Dušana nije obeshrabrilo. Zahtjevan rad na izradi ovih predmeta bio je logičan uvod u posvećivanje pravoslavnoj primijenjenoj umjetnosti, kojom se ovaj stvaralac bavi od 90-tih godina, trudeći se da ostavi svoj prepoznatljiv autorski trag.