latinica  ћирилица
15/01/2022 |  09:21 | Autor: SRNA

Petković: Oslobođeni Srbi koji su bili uhapšeni na prelazu Merdare

Koordinator Republičke izborne komisije Marko Јanković i trojica Srba koji su sinoć bili uhapšeni na administrativnom prelazu Merdere dok su prevozili referendumski materijal na Kosovo i Metohiju oslobođeni su i vraćaju se u Beograd, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Petar Petković.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

On je naveo da se zaplijenjeni referendumski matrijal još nalazi na administrativnom prelazu Merdare i da OEBS još može da ga distribuira na 140 glasačkih mjesta, kao što su se obavezali dogovorom od 22. decembra.

Petković je naveo da skupština u Prištini danas treba da donese dekalaraciju o zabrani sprovođenja referenduma i dodao da je važno što su se zemlje Kvinte oglasile i pozvale premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno Ustavu Kosova.

- Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal. Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svjetskim standardima - rekao je Petković za RTS.

Prema njegovim riječima, Srbi sa Kosmeta će poslušati Beograd i glasati za ustavne promjene na referendumu.

Pripadnici policije samoproglašenog Kosova priveli su sinoć na administrativnom prelazu Merdare koordinatora RIK-a Marka Јankovića, njegovog ličnog vozača i dvojicu vozača kamiona koji su prevozila izborni materijal za predstojeći referendum na Kosmetu.

Oni su trebali da materijal predaju predstavnicima Misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji, ali ih je umjesto predstavnika OEBS-a sačekalo 10 automobila policije Kosova.

Tom prilikom njima su oduzeti mobilni telefoni i odvedeni su u policiju u Lužanima, desetak kilometara od Merdara ka Podujevu.

Beograd je povodom ovog incidenta u toku noći na Kosmet uputio oficira za vezu Dejana Pavićevića, nakon čega su Srbi oslobođeni i na putu su za Beograd.