latinica  ћирилица
15/01/2022 |  11:33 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Đoković čeka odluku sudskog vijeća (FOTO/VIDEO)

Novak Đoković je ponovo u imigracionom pritvoru gdje je bio i po dolasku u Australiju. Tu će biti do večeras kada bi najbolji teniser svijeta, u 23.15 časova, trebalo da se pojavi pred Saveznim sudom i sazna da li će nastupiti na Australijen openu ili će biti deportovan.
Novak Đoković  (Foto:reddit.com) -
Novak Đoković (Foto:reddit.com)

21.57 - Nisu svi u Vladi Australije za deportovanje

- Parlamentarac Savezne koalicije mi je jutros telefonom rekao da se nadaju da će Morisonova vlada (njihova vlastita vlada) izgubiti u Federalnom sudu u pokušaju da deportuje Novaka Đokovića - napisao je ekonomista DŽon Adams.

20.22 - Oči svjetske javnosti uprte u Australiju

19.00 - Alijansa australijskih advokata: Ministar se igra Boga sa nečijim životom

17.59 - Promjena - večerašnji proces pred sudom, umjesto u 23.30 časova po našem vremenu, počinje u 23.15.

15.56 - Australijski advokat: Đoković mora da dokaže samo jedno i pobijedio je

14.41 - Australijsko Ministarstvo zdravlja: Đoković nije opasnost po državu

Zvaničnici Ministarstva zdravlja Australije, u zvaničnoj dokumentaciji dostavljenoj sudu, ističu da najbolji teniser svijeta Novak Đoković ne predstavlja opasnost po državu.

14.28 - Kirjos: Tretiramo Novaka kao oružje za masovno uništenje, a on samo želi da igra tenis

Australijski teniser Nik Kirjos još jednom je stao u zaštitu Novaka Đokovića, zbog svega što je najboljeg tenisera svijeta snašlo pred Australijan open.

Kirjos je u jednom potkastu govorio o situaciji sa Đokovićem i kritikovao odluke australijskih vlasti.

- Tretiramo ga kao oružje za masovno uništenje, a on je ovdje bukvalno da bi igrao tenis. Ako nije jedno, onda je nešto drugo. To je ludo, žao mi je Novaka. Dovoljan je pritisak što se sprema da osvoji 21. grend slem, a pored tog treba da se nosi sa medijima. Već je dobio sudski spor, a onda su ga ponovo zatvorili, a on pokušava da se spremi za turnir. Kako smo se ponijeli prema ovome, stvarno je sramno - porčio je Kirjos.

13.22 - Udovičić: Nadam se da će pravda biti na Novakovoj strani

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić nada se da će pravo i pravda biti na strani najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića.

- Mislim da u ovom trenutku ne možemo da ne budemo subjektivni iz više razloga. Prvo što se radi o najboljem sportisti svijeta, subjektivno mogu da kažem najboljem svih vremena, a pritom se radi o našem državljaninu. Šta god da je Novak uradio, da li je pogriješio ili nije, nije način da se neko ophodi prema bilo kom građaninu ove planete na način na koji su se u ovih 10 dana ophodili prema njemu - rekao je Udovičić Tanjugu.

-----------------------------------------------------------------------

Novak Đoković je odradio preliminarno saslušanje pred Saveznim sudom Australije na kojem je donijeta odluka da će suđenje biti održano u subotu od 23.30 časova po srednjoevropskom vremenu.

Đokovićevi advokati su ostvarili još jednu malu pobjedu. Izborili su se da slučaj ode pred sudijski panel, preciznije odluku će donijeti trojica sudija.

U tom slučaju na odluku, kakva god da bude, neće moći uticati niko, pa ni ministar Aleks Hok.

Suđenje će voditi vrhovni sudija DŽejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan.

Prethodno je Đoković razgovorao i sa imigracionim vlastima Australije, a nakon svega vraćen je u hotel "Park" ,koji služi kao imigracioni pritvor.

Novakovi navijači počeli su da protestuju u blizini Rod Lejver arene. Traže da se Novaku dozvoli da igra.

Oglasili su se brojni teniseri povodom slučaja Đoković. Novak je dobio podršku od Aleksandra Zvereva i Danila Medvedeva.

- Imao je vizu, zar ne? Nije valjda putovao na sreću nadajući se da će moći igrati bez odgovarajuće dozvole. Ako imate vizu, očekujete da igrate. Novak je veliko ime, globalna super zvijezda. Neki pokušavaju da naprave veliku stvar od ovoga zato što je Novak u pitanju - poručio je Zverev.

- Nigdje nisam pročitao zašto mu je ukinuta viza. To je ono što me zanima. Da li je to samo ministar rekao? Ima li pravni razlog? Valjda ćemo više znati poslije žalbe - rekao je Medvedev.

Rafael Nadal se ne slaže sa Novakom i sinoć je rekao da niko od igrača nije veći od Australijan opena.

- Ako zaigra konačno biće OK. Ako ne igra na Australijan openu biće to sjajan turnir sa njim ili bez njega. To je moje gledište. Zaista ga poštujem, čak iako se ne slažem sa mnogim stvarima koje je uradio u posljednjih nekoliko sedmica - izjavio je Nadal.

Iz Australije je protjeran hrvatski teniski trener Filip Serdarušić koji je poput Novaka imao medicinsko izuzeće jer je virus korona prebolovao u oktobru, a takođe nije vakcinisan.

Za svoju situaciju okrivio je Đokovića.