latinica  ћирилица
15/01/2022 |  13:08 ⇒ 13:09 | Autor: TANЈUG

Udovičić: Nadam se da će pravda biti na Novakovoj strani

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić nada se da će pravo i pravda biti na strani najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića koji večeras od 23.30 časova ima suđenje pred Federalnim sudom Australije.
Vanja Udovičić (Foto: Ministarstvo omladine i sporta Srbije) -
Vanja Udovičić (Foto: Ministarstvo omladine i sporta Srbije)

Đoković se trenutno nalazi u imigracionom pritvoru u hotelu Park, gdje čeka suđenje pred Federalnim sudom Australije.

- Mislim da u ovom trenutku ne možemo da ne budemo subjektivni iz više razloga. Prvo što se radi o najboljem sportisti svijeta, subjektivno mogu da kažem najboljem svih vremena, a pritom se radi o našem državljaninu. Šta god da je Novak uradio, da li je pogriješio ili nije, nije način da se neko ophodi prema bilo kom građaninu ove planete na način na koji su se u ovih 10 dana ophodili prema njemu - rekao je Udovičić Tanjugu.

Od početka cijele sage, postoji mnogo kontradikcija, nekih nerazumnih odluka australijskih vlasti, rekao je ministar sporta.

- Žao mi je što Novak kao jedan šampion prolazi kroz sve to. Od momenta kada je ušao u državu, sve nepravilnosti izlaze na vidjelo i moram da kažem, neljudski odnos prema najboljem sportisti svijeta je nešto što sve nas zabrinjava i dovodi nas u apsurd nekih aršina koji bi trebalo da budi isti za sve - rekao je Udovičić.

Udovičić je naglasio da se "ovdje krše prava slobode i prava odnosa prema svakom građaninu ove planete".

- Kada sagledamo sve, da su se drugačije ponašali prema drugim teniserima, da su vršili određeni psihički pritisak na njega od mjesta gdje je stavljen, načina ishrane, oduzimanja prava na ručak, do obrazloženja da je u najboljem interesu javnog zdravlja, a Novak je tamo 10 dana. Odluka koju su donijeli u kasnim popodnevnim satima bez mogućnosti da odmah reaguje, dovodi nas do racionalnog zaključka da ovdje nije samo pitanje sporta, već se ovdje krše prava slobode i prava odnosa prema svakom građaninu ove planete - navodi resorni ministar.

Može se reći da postoji politička konotacija, ali i interes u svemu ovome, smatra Udovičić.

- Kada sagledate sve ove aršine, dolazite do svih različitih odluka od strane njih. Kao kruna svega, da jedan ministar kao pojedinac može da opovrgne sudsku odluku je nešto što za slobodnu demokratiju i nas koji vjerujemo u slobodno sudstvo, nezamislivo. Samo kada bismo okrenuli uloge, da se to dešava na našem kontinetu, mislim da bi došlo do razumljivih neslaganja, ali i nerazumijevanja takve odluke - rekao je Udovičić.

Ministar je istakao da najbolji teniser svijeta ima apsolutnu podršku države.

- Sa naše strane - sva podrška Novaku. Svako od nas, a u svakodnevnoj smo komunikaciji, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra spoljih poslova Nikole Selakovića, svih učesnika u sistemu sporta, cjelokupnog tima, u komunikaciji smo sa međunarodnim organizacijama, našim sportistima širom svijeta koji imaju uticaj, sa svim kontaktima u Australiji, želimo da omogućimo Novaku da ima fer i pošten odnos i suđenje, jer ovo je samo jedan vid i političkog i sportskog i psihičkog pritiska na Novaka - rekao je Udovičić.

Kada pričamo o javnom zdravlju i vodimo računa da je neko ko je tamo 10 dana prošao sve što je prošao, već prelazimo u besmisao svih izgovorenih riječi australijskih vlasti, dodaje Udovičić.

Advokatski tim najboljeg tenisera svijeta Novak Đoković uspio je da se izbori za tročlano vijeće na večerašnjem suđenju pred Federalnim sudom Australije, a Udovičić je istakao da je to još jedna pobjeda srpskog tenisera.

- Sudstvo i pravo pokazuju da su iznad političkih interesa i drago mi je da je Novak pobijedio i u toj utakmici. Ostaje da se vidi konačna odluka u 23.30 časova po našem vremenu. Iskreno se nadam da će opet pravda i pravo biti na strani Novaka, da će uz svo psihičko maltretiranje, kao najbolji sportista svijeta imati mogućnost da smogne snage i dokaže svoj kvalitet na terenima Australije - rekao je on.

Udovičić je upitan i kakva će reakcija ministarstva i vlasti biti u slučaju da Fedrealni sud donese negativnu odluku za Đokovića.

- Moraćemo da sjednemo i ozbiljno da sagledamo konsekvence i u kom pravcu ćemo dalje ići. Imali smo već veliki broj sastanaka na tu temu, Ministarstvo spoljih poslova je preuzelo niz koraka, pričamo o proceduralnim pravnim koracima koji se sprovode u međunarodnoj diplomatiji. Duboko sam uvjeren da će pravo i pravda biti na strani Novaka, na strani njegove porodice i Srbije i da neće biti potrebe za tim - zaključio je Udovičić.