latinica  ћирилица
15/01/2022 |  13:45 ⇒ 13:46 | Autor: Glas Srpske

Serija "Ponuda" o snimanju slavnog filma "Kum" stiže 28. aprila

Serija "Ponuda" o snimanju legendarnog filma "Kum" premijerno će biti prikazana 28. aprila, zvanično je objavio studio Paramount plus.

Isti studio ove je sedmice objavio trejler koji najavljuje digitalno restaurisanu verziju ovog kultnog ostvarenja povodom 50 godina od snimanja klasika sedme umjetnosti.

Preciznije rečeno, od 25. februara biće prikazivan u određenim bioskopima u Americi i svijetu, a 22. marta prvi put će "Kum" biti dostupan u 4K ultra HD verziji na platformama.

Kopola je tim povodom izjavio da je srećan zbog proslave filma koji je odredio njegovu karijeru.

- Veoma sam ponosan na "Kuma" koji je svakako odredio prvu trećinu mog stvaralačkog života. Uz ovu počast povodom 50. godišnjice, posebno sam ponosan na film iz prošle godine "Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea", jer prikazuje originalnu viziju Marija Puza i mene u konačnom završetku naše epske trilogije. Takođe mi je zadovoljstvo proslaviti ovu godišnjicu sa Paramauntom, zajedno sa divnim obožavaocima, koji su ga voljeli decenijama, mlađim generacijama koje ga i danas smatraju relevantnim i onima koji će ga otkriti prvi put - rekao je Kopola.

Mini-serija od 10 epizoda prikazaće priču o nastanku Kopolinog ostvarenja iz perspektive producenta Alija Radija, koga će u seriji igrati Majls Teler.

Inače, za tu ulogu je prvo angažovan Armi Hamer, prije optužbi za kanibalizam, dok bi Kopolu trebalo da igra glumac Den Fogler piše portal "Dedlajn".

U filmu su glumili Marlon Brando, Al Paćino, DŽejms Kan, DŽon Kazale, Robert Duval, Dajan Kiton i Talija Ši i bio je nominovan za 11 Oskara, a osvojio je tri - uključujući i onaj za Radija.

Prve tri epizode serije biće emitovane jedna za drugom, dok će preostalih sedam biti dostupno za strimovanje svakim narednim četvrtkom.

Pored Telera, u glumačkoj ekipi serije su Metju Gud, kao Robert Evans, DŽuno Templ, kao Beti Makart, Đovani Ribizi, kao DŽo Kolombo, Den Fogler, kao Frensis Ford Kopola, Bern Gorman, kao Čarls Bludorn, Kolin Henks, kao Beri Lapidus i Patrik Galo, kao Mario Puzo.

Marlona Branda iz vremena kada je glumio Vita Korleonea u novoj seriji igraće DŽastin Čejmbers, kome će to biti prva uloga nakon što je napustio popularnu seriju "Uvod u anatomiju", krajem 2019. godine.

Autor serije je Majkl Tolkin, a izvršni producent Niki Toskano.

"Kum" je film režisera Fransisa Forda Kopole iz 1972. godine i predstavlja adaptaciju istoimenog romana, koji je napisao italijanski pisac Mario Puzo.

Priča filma pokriva period od 10 godina (1945 - 1955) i prati italijansko-američku mafijašku porodicu Korleone.

Film je nagrađen priznanjima Američke filmske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolji adaptirani scenario, a izabran je i za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe je rangiran kao drugi najbolji film u istoriji američke kinematografije, iza "Građanina Kejna" na spisku "100 godina - 100 filmov" (izdanje na 10. godišnjicu) Američkog filmskog instituta.

Kasnije je dobio dva nastavka, "Kum 2" 1974. i "Kum 3" iz 1990. godine, od kojih je drugi dio takođe dočekan sjajnim kritikama, dok je treći dio izazvao manje oduševljenje i kod kritike i publike.

Publika ima slično mišljenje kao i kritika povodom ovog filma, pošto je rangiran kao drugi na spisku 250 najboljih sajta IMDB.

Takođe, plasiran je kao prvi na spisku 100 najboljih filmova sajta Metakritik i među prvih 10 na spisku najboljih filmova svih vremena sajta Roten tomejtos.

Zanimljivo je da je film najprije odbio da snimi italijanski režiser Serđo Leone, a 12 godina kasnije on je ipak snimio kriminalistički ep "Bilo jednom u Americi".