latinica  ћирилица
15/01/2022 |  14:32 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Upozorenje zbog pogoršanja kvaliteta vazduha

U Sarajevu je proglašeno upozorenje zbog pogoršanja kvaliteta vazduha.
Zagađeni vazduh - Foto: klix.ba
Zagađeni vazduhFoto: klix.ba

Na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti štetnih čestica PM10 od 150 mikrograma po metru kubnom, a na ostalim stanicama od 50 mikrograma po metru kubnom, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Vrijednosti ostalih praćenih polutanata, prvenstveno sumpordioksida na stanici Ilijaš i azotdioksida na Otoci, bilježe porast izmjerenih koncentracija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, bez padavina i sa vjetrom slabog intenziteta, te sa temperaturnom inverzijom koja može doprinijeti daljem nakupljanju zagađujućih materija.

Dok je na snazi upozorenje neophodno je da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage veće od 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno tri stepena Celzijusova.

Neophodno je smanjiti broj radnih sati tehnoloških postrojenja, obezbijediti protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama, zabraniti saobraćaj za teretna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom pravcu od Baščaršije do Nedžarića, naveli su iz kantonalne Vlade.

Na području opština Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža - ispod 700 metara nadmorske visine uvodi se zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu euro dva i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa.

Uvodi se zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, te se predviđa i pomijeranje radnog vremena organa uprave, javne administracije, uslužnih djelatnosti sa ciljem rasterećenja kapaciteta javnog prevoza i saobraćajnih gužvi.

Iz kantonalnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine podsjećaju da su na snazi i mjere pripravnosti, kao i sve ostale kontinuirane mjere propisane Planom.

Stanovništvu je upućen i apel da na najmanju moguću mjeru smanji korištenje motornih vozila.