latinica  ћирилица
15/01/2022 |  16:02 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Poslanici Srpske liste napustili sjednicu

Poslanici Srpske liste napustili su današnju sjednicu skupštine samoproglašenog Kosova, a predsjednik ove parlamentarne grupe Igor Simić ocijenio je da je kruna nedjela prema Srbima na Kosovu i Metohiji zabrana da se izjasne na referendumu o promjenama Ustava Srbije.

On je rekao da poslanici Srpske liste neće učestvovati u radu današnjeg zasjedanja, jer je sjednica samo farsa s obzirom da je odluka o zabrani održavanja referenduma na teritoriji južne srpske pokrajine već donesena.

Simić je u ime Srpske liste i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji zatražio da poslanici odbace prijedlog rezolucije Vlade samoproglašenog Kosova o zabrani održavanja referenduma o ustavnim promjenama.

- Parlament treba da simbolizuje jedinstvo, a danas će biti donesen akt kojim se direktno krše osnovna ljudska prava srpskog naroda - rekao je Simić i naglasio da zabranom održavanja referenduma na teritoriji Kosova i Metohije vlada Aljbina Kurtija nastavlja seriju antisrpskih poteza.

On je naglasio da Kurtijev kabinet nastoji da Srbima oteža život i pitao šta su dobro Srbima donijele akcije specijalne policije Rosu na sjeveru Kosova, upad u Štrpce, držanje u zatočeništvu hiljadu Srba i upad mimo naloga suda u opštinu Gračanica?

Simić je zaključio da Kurtijev kabinet nastoji da dobije podršku Albanaca antisrpskim djelovanjem.

Skupštinskom zasjedanju ne prisustvuju ni poslanici Demokratske partije Kosova.

Obrazlažući prijedlog rezolucije, Kurti je rekao da se njome "ne uskraćuje pravo glasa bilo kom građaninu Kosova, jer to pravo mogu iskoristiti glasanjem putem pošte ili u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini".