latinica  ћирилица
15/01/2022 |  18:38 ⇒ 16/01/2022 | 02:28 | Autor: RTRS

Slučaj "Tuzlanska kapija": Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv pet lica (VIDEO)

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv pet osoba za navodni zločin na Tuzlanskoj kapiji počinjen u maju 1995. godine.
Tuzlanska kapija (Foto: Arhiv/VN) -
Tuzlanska kapija (Foto: Arhiv/VN)

Dok su predstavnici nevladinih organizacija iz Federacije BiH, koji su i podnijeli prijavu, razočarani ovakvim djelovanjem, advokat generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića ističe da je riječ o očekivanoj odluci.

U suprotnom morale bi da se dokazuju sve okolnosti nakon čega bi trebalo da bude utvrđeno da je Tuzlanska kapija čin terorizma a ne granate, kako se u presudi navodi, ispaljene sa srpskih položaja.

Da je otvorena istraga u Tužilaštvu BiH protiv pet pripadnika Vojske Republike Srpske, ponovo bi se morale utvrđivati činjenice koje su dovele do zločina na Tuzlanskoj kapiji i bilo bi utvrđeno da su odgovorni pojedinci i grupe u Federaciji BiH, tvrdi Milorad Ivošević, advokat Novaka Đukića, komandanta taktičke grupe Ozren koji je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora.

Navodi da je presuda bazirana na, kako ističe, lažnom svjedočenju Berka Zečevića, iako su međunarodni balističari utvrdili da je riječ o eksploziji minsko- eksplozivnih sredstava, a ne granati ispaljenoj sa srpskih položaja.

- Želi se predstavom o odgovornosti jednog čovjeka u cijelosti negirati događaji na Tuzlanksoj kapiji. Prema tom Sudu BiH i Tužilaštvu, bilo je veoma važno da se prekine sporovođenje istrage jer bi u suprotnom dovelo do mnogih spoznaja o kojima mi stalno tvrdimo - naglašava Ivošević.

Pravosudne institucije BiH nisu uzele u razmatranje ni istraživanja i izvještaje međunarodnih stručnjaka. Na poligonu u Nikincima utvrdili su da na Tuzlansku kapiju nije doletio, niti eksplodirao artiljerijski projektil ni sa zapada ni s istoka, već da je riječ o jednoj ili više eksplozivnih naprava postavljenih na Tuzlanskoj kapiji.

- Mi imamo čovjeka koji je osuđen za taj navodni zločin za koji nije odgovoran ni Vojska Republike Srpske ni general Đukić. Imamo dvostruke aršine od strane pravosuđa na nivou BiH koji ni na koji način ne mogu da uspostave i doprinesu jednakosti građana pred zakonom, pravdi i pravičnosti ,kao nečemu što treba da bude prioritet svih građana u BiH - ističe Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

O dvostrukim aršinima bh. pravosuđa dovoljno govore i rezultati istrage o zločinu počinjenom nad pripadnicima ЈNA - riječ je o slučaju poznatijem kao "Tuzlanska kolona".

Pravdi se nada Slavko Novaković, koji je napadnut u konvoju ЈNA prilikom povlačenja u Tuzli, ali sumnja da će ona ikada doći.

- Nije ubijen jedan čovjek. U Tuzli je ubijeno mnogo ljudi i nije tačno da je ubijeno 50 i nešto ljudi, nego tvrdim da je ubijeno blizu 200. Mislim da je to bio pokolj srpskog naroda, dobro organizovan na jednom mjestu i smatram da se Tužilaštvo zaista treba posebno posvetiti ovom predmetu kako bi on ugledao svjetlost dana i odgovorni procesuirali - kaže Novaković.

Pravda za Srbe nije dostižna, a u to su se uvjerile na stotine pripadnika Vojske Republike Srpske, ali i porodice žrtava proteklog rata. Ipak, od istine ne treba odustati, poručuju predstavnici Boračke organizacije.

Slučaj "Tuzlanska kapija", kada bi se priveo kraju i kada bi pravda ugledala svjetlost dana, kako navode naši sagovornici, najviše bi razotkrila karakter rata i manipulacije žrtvom u proteklom ratu, jer bi se vidjelo da pojedini nisu prezali ni od zločina nad sopstevenim narodom.

- Saosjećamo sa porodicama poginulih i povrijeđenih mladih ljudi, ali smatramo da je najveći dobitak za sve i najveća dužnost svih nas da porodicama, prijateljima i cjelokupnoj zajednici odgovorimo ko je kriv za dešavanja na Tuzlanskoj kapiji - kaže Ivošrvić.

Podsjećamo, prilikom eksplozije u centru Tuzle poginulo je 70 osoba, a ranjeno više od stotinu. Na poligonu u Nikincima u Srbiji međunarodni balistički stručnjaci utvrdili su da nije riječ o ispaljenoj granati sa srpskih položaja kako se navodilo u optužnici, već o postaljenom eksplozivu kako bi se za zločin mogla optužiti upravo srpska strana.

Uprkos ovoj činjenici, dokazi nikada nisu razmatrani u bh. institucijama, već samo kao relevantno priznato svjedočenje Berka Zečevića, vještaka koji je potpis stavio i na izvještaj o eksploziji na pijaci Markale, čija relevantnost je takođe dovedena u pitanje.