latinica  ћирилица
15/01/2022 |  18:59 | Autor: SRNA

Alijansa australijskih advokata: Ministar se igra Boga sa nečijim životom

Australijski ministar za imigraciju Aleks Hok se "igra Boga" u slučaju najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića, rekao je portparol Alijanse australijskih advokata Greg Barns, ocijenivši da je ovakav rasplet problematičan za društvo za koje se smatra da u njemu duboko vlada demokratija.
Novak Đoković u hotelu za imigrante u Melburnu (Foto: 
Toronto Star) -
Novak Đoković u hotelu za imigrante u Melburnu (Foto: Toronto Star)

Kritikujući ministra Hoka zbog načina na koji je iskoristio svoje diskreciono pravo i ponovo ukinuo vizu Đokoviću, Barns je ocijenio da je moć koja je u rukama ministra - prevelika.

- Јedna od kritika ovog diskrecionog prava je da je ono preširoko i da ono u ovom slučaju ministru praktično dozvoljava da se igra Boga sa nečijim životom - rekao je Barns, koji je advokat sa iskustvom u imigracionom pravu.

Hok je kao glavni razlog za ponovno ukidanje vize i nalog za deportaciju srpskog tenisera "strah od bujanja antivaksera", čime potencijalno može da se ugrozi javno zdravlje u Australiji, uz navođenje njegovih navodno antivakserskih izjava iz 2020. godine.

- Neizbježno je to da politika bude uzeta u obzir pri donošenju odluke jer je taj koncept javnog interesa toliko širok da ministru dozvoljava da, u principu, u obzir uzme i političke faktore, što u teoriji ne bi smjelo da se radi - ističe Barns.

On ukazuje da je Orvelovski i duboko uznemirujuće da se ovo dešava u društvu koje je navodno posvećeno slobodi govora i misli, prenosi Sputnjik.

- Јedna od najopasnijih stavki Đokovićevog slučaja je spremnost federalne vlade da nekoga procijeni za rizik po javnost samo zbog toga na koji način oni misle da su nečiji stavovi - rekao je Barns.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković ponovo se nalazi u imigracionom pritvoru u Australiji uoči suđenja na kojem će se noćas po srednjoevropskom vremenu odlučivati o njegovoj žalbi kojom želi da spriječi deportaciju i pokuša da osvoji rekordni 21. gren slem turnir.