latinica  ћирилица
15/01/2022 |  19:14 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Optužbe na relaciji SNSD-SDS; Dodik: Na sceni Šarovićeva politička nepismenost (VIDEO)

Poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića političkim predstavnicima u Republici Srpskoj da se vrate u zajedničke institucije proizveo je međusobne optužbe lidera SNSD-a i SDS-a.
Milorad Dodik  i Mirko Šarović - Foto: nezavisne novine
Milorad Dodik i Mirko ŠarovićFoto: nezavisne novine

Dok predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da opozicija nije proizvela krizu, iako su sve stranke i glasale za takvo djelovanje srpskih predstavnika u Sarajevu nakon odluke i nametnutog zakona Valentina Incka, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ističe da se takvim izjavama urušava samopouzdanje i slobodarski duh i Srpske i Srbije.

Dodik dodaje da Šarović ima više razumijevanja za političko Sarajevo i, kako je naveo, za Alijinog sina, nego za Republiku Srpsku.

- Na sceni je politička nepismenost Mirka Šarovića - kaže lider SNSD-a.

Dodik je ovo poručio nakon što se Šarović obrušio na njega zbog poruka sa jučerašnjeg sastanka u Beogradu. Vučić je nakon sastanka iznio prijedlog i molbu da se predstavnici Srpske vrate u zajedničke institucije i učestvuju u odlučivanju.

Dodik je istakao da će o tome odlučivati u februaru poslanici u Narodnoj skupštini, jer su oni i donijeli odluku o djelovanju Srba u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na sve ovo Šarović kaže da SDS neće vaditi kestenje iz vatre jer ga oni nisu ni bacali.

- Pred Vučića juče nije bio stavljen nikakav moj zahtjev ni molba da on rješava krizu u BiH, kako to Šarović dezinformiše javnost, već je riječ o međusobnom informisanju i konsultacijama - ističe Dodik.

S druge strane, politiku Dodika u SDS-u gledaju kao opasnu i, kako navode, bez jasnog cilja.

- Dodiku i njegovoj politici rekli smo ne, jer smo se u ovoj krizi koja traje nekoliko mjeseci uvjerili da se radi o opasnoj politici bez bilo kakvog jasnog cilja, gdje odluke od nacionalnog značaja donosi samo jedan čovjek, bez bilo kakvog unutrašnjeg konsenzusa o pitanjima koja se tiču svih nas - kaže lider SDS-a.

Konsenzus je postojao, ali ne i postojana politika opozicije, tvrde u SNSD-u. U odgovoru na dopis Šarovića, lider SNSD-a ističe da je prvi čovjek SDS-a jedini političar iz Republike Srpske koji po uzoru na lidera SDA Bakira Izetbegovića i, kako se navodi, sarajevsku političku čaršiju, zagađuje javni diskurs pominjanjem rata, pri čemu tobože poziva na odgovornost.

- Kad se već bavi politikom morao bi znati da bi bilo kakav atak na Republiku Srpsku bio fatalan po sve Srbe. Pri riječi atak mislim i na atak mentalnog i moralnog političkog šljama kome, nažalost, pripada i Šarović, a čije izdajništvo predstavlja opasnost za Republiku Srpsku i za njenu budućnost - kaže Dodik.

Iz SNSD-a podsjećaju da je krizu prouzrokovao nametnuti zakon Valentina Incka, a ne pojedinci iz Srpske. Poslanici u Predstavničkom domu ističu da će i pomenuti zakon doći na dnevni red.

- Vučić je dao prijedlog i savjet da se vratimo u institucije, ali nije nam naredio niti je to Dodik od njega tražio. Naravno da će se razgovarati u Narodnoj skupštini i naravno da ćemo da razmotrimo sve mogućnosti. Prvo će se taj sporni zakon, nemtnuti Inckov zakon, riješiti jer mi i te kako znamo šta je njihov cilj. Njihov cilj je da se o tom zakonu ćuti - ističe Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz najveće stranke u Srpskoj podsjećaju na period neposredno nakon nametanja spornog zakona kada je lider SNSD-a insistirao na srpskom jedinstvu, od čega se, kako ističu, na odstupa ni danas. Tada je predloženo da se u Republici Srpskoj formira i koncentraciona Vlada u kojoj bi bile sve parlamentarne stranke i čiji ciljevi bi bili da se Srpska jedinstveno odupre pritiscima.

- I danas smo uvjereni da bi to bila najbolja odluka i da bismo na taj način definitivno najbolje zaštitili interese Srpske, ali pošto u opoziciji nije bilo hrabrosti da preuzmu dio odgovornosti, mi smo prihvatili njihov prijedlog i za njega, kao i uvijek i za sve u Srpskoj, preuzeli punu odgovornost - kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Da su nepomirljive politike vlasti i opozicije, dovoljno govori i najavljena dokapitalizacija Hidroelektrana na Trebišnjici. Lider SNSD-a tvrdi da je svjesno plasirana neistina o prodaji Elektroprivrede Republike Srpske u momentu kada su se Izetbegović i hrvatski premijer Andrej Plenković, dogovorili o pokušaju zaustavljanja projekta "Gornji horizonti".

Dodik ističe da je riječ o restrukturiranju i podsjetio da je u vrijeme, kada je Šarović bio predsjednik Republike, 20 odsto ovog preduzeća postalo privatno.