latinica  ћирилица
15/01/2022 |  19:37 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Ljubija: Za pokretanje kopa neophodna rekonstrukcija stare pruge (VIDEO)

Pokretanje rudarske djelatnosti na ležištu u Ljubiji, koje je planirano u narednom periodu, zahtijeva i rekonstrukciju pruge izgrađene 1947. godine od Ljubije do Brezičana.
Ljubija-pruga - Foto: RTRS
Ljubija-prugaFoto: RTRS

Stručnjaci kažu da je transport željeznicom jedini ekonomski prihvatljiv i opravdan način prevoza velikih količina rude, a samo pokretanje kopa značiće ekonomski rast sjeverozapada Srpske.

Nakon zlatnih osamdesetih koje su bilježile više od pet hiljada zaposlenih u RŽR Ljubija, modernizaciju, infrastrukturni preporod Prijedora i privredni rast regije, rudarenje na ovim prostorima izgubilo je suštinu giganta čija je putanja umjesto uzlaznom, krenula silaznom putanjom. Tendencija pada traje već 30 godina.

Posljednjih nekoliko godina, nadležni su pronalazili načine da rudarenje na ovim prostorima oživi u daleko većem kapacitetu.

Nakon posjete nadležnih u Ljubiji slijedilo je potpisivanje sporazum o saradnji koji je ujedno i preduslov za zaključivanje ugovora o koncesiji za eksploataciju željezne rude na površinskom kopu Ciganuša-Škorac u Ljubiji. A projekat pokretanja kopa prati i projekat neophodnog transporta, ekonomski opravdanog.

Pogledajte video: