latinica  ћирилица
15/01/2022 |  20:51 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

Milivojević: Pokušaj realizacije politike protiv interesa Mađarske i srpskog naroda

Inicijativa grupe evroposlanika da kazne komesara EU za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija zbog odnosa prema BiH pokušaj je da se jednim udarcem otklone oba njihova problema, i Republika Srpska i Mađarska, odnosno predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, smatra diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Zoran Milivojević - Foto: RTS
Zoran MilivojevićFoto: RTS

Prema njegovim riječima, time bi se realizovala politika koja je protiv interesa Mađarske, ali i interesa srpskog naroda.

Milivojević je rekao da zahtjev 30 evroposlanika da bude kažnjen Varhelji zbog sprovođenja politike prema BiH koja, kako tvrde ovi evropski poslanici, nije politika EU i Evropske komisije nego Orbanova, ima dva cilja.

- Јedan je da se dodatno zaoštri stav prema Dodiku i politici Banjaluke, posebno vezano za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a naročito sada poslije proslave Dana Republike Srpske 9. januara. Dakle, nastojanje da se to pitanje što više internacionalizuje i da se EU aktivnije postavi prema Republici Srpskoj - izjavio je Milivojević za Sputnjik.

On je naveo da je drugi cilj usko vezan za predstojeće izbore u Mađarskoj i da je sasvim sigurno da bi bilo koja vrsta reakcije prema Varheljiju na način kako to predlažu ovi parlamentarci uticala na ishod izbora u Mađarskoj.

- Uticala bi na poziciju Orbanove stranke Fides, jer je jasno da iza ovog zahtjeva protiv Varheljija stoje strukture koje već duže vrijeme nastoje da dovedu u pitanje i poziciju Orbana, ali i poziciju Mađarske - dodao je Milivojević.

Prema njegovim riječima, to su strukture koje se zalažu za kažnjavanje Mađarske i Orbana zbog politike koju vodi - nacionalne politike i onih elementa za koje se smatra da odudaraju od vrijednosti i standarda EU.

- Drugim riječima, svih koji su protiv toga da Mađarska zadrži svoj suverenitet, u onim oblastima gdje je zastupljen njen državni i nacionalni interes - istakao je Milivojević.

On je naveo da je ovo pokušaj da se preko Varheljija politika koja nije u skladu sa Orbanovom materijalizuje ne samo na štetu Orbana već i putem disciplinovanja Mađarske.

- Očigledno je da iza svega stoje strukture ljevice, da su inspiratori u ovom trenutku mađarska opozicija koja pokušava da se preko ovoga mobiliše i van Mađarske, imajući u vidu da su to unutar Mađarske već uradili i da imaju jednog kandidata kao i da će ovo biti jedan od ključnih pokušaja da se Orban skloni sa vlasti i da se dovede u pitanje pozicija njegovog Fidesa - ocijenio je Milivojević.

On je dodao da je, kada je riječ o BiH, jasno da je na djelu nastavak pritisaka na Republiku Srpsku, "kao što je jasno i definisanje struktura u EU na čelu sa `Zelenima` koji su sada dobili vetar u leđa pobedom u Nemačkoj da se i ovim putem dovedu pitanje ne samo Dodik, već i politika Banjaluke i pozicija Republike Srpske".

- Treba imati u vidu da na jesen slijede i izbori u BiH i da već sada počinje jedan dio ozbiljne kampanje da se u Banjaluci, to jest u Republici Srpskoj, promijeni vlasti i uspostavi sistem koji će odgovarati interesima koji su na liniji centralizacije BiH - dodao je Milivojević.

On je podsjetio da je sve počelo posjetom Varheljija Srpskoj, kao i to da mu se spočitava da je navodno podržao Dodika u politici "secesije" i dovođenja u pitanje integriteta BiH, što nikada nije dokazano.

- Te spekulacije nemaju dokaz jer Varhelji je potpuno zastupao politiku EU i Brisela kada je posjetio Banjaluku i razgovarao sa Dodikom - naveo je Milivojević.

Prema njegovim riječima, Varheljijev stav o BiH jeste očuvanje punog teritorijalnog integriteta, i to je nesporno, ali uz očuvanje dva entiteta i poštovanje tri konstitutivna naroda.

Pismo protiv Varheljija predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen uputila je mađarski poslanik Katalina Čeh koja je istakla da su "izuzetno uznemireni očiglednom eskalacijom političkih tenzija unutar BiH koje podstiče Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsedništva zemlje".

Zahtjev je potpisala i poslanik njemačkih "Zelenih" Viola fon Kramon.