latinica  ћирилица
15/01/2022 |  21:54 ⇒ 22:12 | Autor: SRNA

RIK odlučio gdje mogu glasati građani sa Kosmeta

Repubička izborna komisija u Srbiji donijela je večeras odluku prema kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mjestima u Kuršumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju.

Obrazlažući prijedlog odluke, predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na Kometu, umjesto na Kosovu i Metohiji, glasa u četiri grada centralne Srbije.

- Glasanje bi se vršilo na 45 biračkih mjesta, u ta četiri grada, tako što će broj birača na već postojećim biračkim mjestima biti uvećan za broj birača koji je ušao u onaj ukupan broj koji smo već utvrdili na sjednici prije dva dana. Nakon usvajanja odluke, sve bi bilo objavljeno sa brojem birača na ovim mjestima u Službenom glasniku. Tako bismo pružili šansu biračima sa Kosova i Metohije da iskoriste svoje pravo - rekao je Dimitrijević.

On je pojasnio i da se glasovi birača sa Kosova i Metohije neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi na biračkim mjestima u ta četiri grada utvrđivani zbirno.

Dimitrijević je, otvarajući sjednicu, posebno pozdravio kolegu, člana RIK-a Marka Јankovića, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski materijal.

On je dodao da je Јanković sinoć pokušao da, u skladu sa dosadašnjom praksom, na proteklim izborima, preda materijal predstavnicima OEBS-a na administrativnim prelazima, nakon čega bi oni nastavili sa daljom procedurom.

- Umjesto toga, naš koordinator, zajedno sa vozačima i predstavnicima Pošte bio je zadržan i pušten tek u ranim jutarnjim časovima - dodao je Dimitrijević.

On je podsjetio i da se biračka mjesta sutra ujutru otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova.