latinica  ћирилица
15/01/2022 |  22:47 ⇒ 16/01/2022 | 07:56 | Autor: RTRS

Sudije razmatraju argumente; Đokovićevi advokati uvjerljivi

Federalni sud Australije trebalo bi da donese konačnu odluku o sudbini Novaka Đokovića. Ročište u slučaju Đokovića protiv ministra za imigracije u Federalnoj vladi Australije Aleksa Hoka je završeno i čeka se odluka tročlanog vijeća.
Novak Đoković - Foto: AP
Novak ĐokovićFoto: AP

Advokati su završili izlaganja iza 04.30 časova po našem vremenu, nakon čega se sudsko vijeće povuklo kako bi razmotrilo argumente i donijelo odluku. Kako je rekao glavni sudija, odluka bi mogla da bude donesena za nekoliko sati.

Đokovićevi advokati na čelu sa Nikolasom Vudom pogazili su argumente suprotne strane i napali ministra da je odluku donio pristrasno i bez osnova, dok je tužilac pokušao da prikaže da je srpski teniser opasan po opšte dobro jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa.

Sudije su se povukle da razmotre argumente, navodeći da bi odluku mogli donijeti danas (u nedjelju) ili sutra, odnosno u noći između nedjelje i ponedjeljka po našem vremenu.

Pogledajte kako je izgledalo suđenje:

04.59 - Đoković se javio da čestita titulu Australijancu

Dok čeka odluku, Đoković je čestitao kolegi Tanasiju Kokinakisu titulu na ATP turniru u Adelajdu.

Kokinakis, koji je osvojio pehar nakon nekoliko teških sezona zbog povreda, na Instagramu je objavio da mu je čestitao i jedan od najboljih igrača u istoriji "bijelog sporta".

04.37 - Gotovo - završeno je suđenje Đokovića protiv ministra za imigracije Australije Aleksa Hoka i sada se čeka odluka.

Sudsko vijeće se povuklo da razmotri argumente. Kako je sudija rekao, nada se da će kasno popodne moći da obavijesti obje strane o daljem toku i odluci.

- Nadam se da ćemo uspjeti da donesemo odluku kasno popodne ili možda sutra - rekao je sudija Olsop i dodao da će sud svakako pokušati da obavijesti javnost tokom popodneva, odnosno jutra po našem vremenu.

04.31 - Vud: Tražićemo hitno oslobađanje

- Ukoliko sud presudi u našu korist, tražićemo da Đoković bude odmah oslobođen. Odmah, u roku od 30 minuta - rekao je njegov advokat.

04.20 - Đokovićev advokat uputio pitanje - Gdje je dokaz da ljudi prate Đokovićevo vođstvo u tome da ne budu vakcinisani?

04.18 - Advokat države završio i Đokovića nazvao "ikonom antivaksera"

Advokat Stiven Lojd završio je izlaganje i zaključio da bi Đoković mogao da preraste u "ikonu antivaksera".

- Ispravno ili ne, on je percipiran kao neko ko podržava antivakserski pogled i njegovo prisustvo ovdje, pretpostavlja se, pomoglo bi taj pogled - istakao je Lojd. 

04.04 - Prošle nedjelje se mnogo govorilo o Đokovićevoj grešci u formularu za ulazak u Australiju, ali Federalna vlada tu grešku nije koristila u svojoj pravnoj argumentaciji.

- Greška ima "nulti" uticaj na to da li on predstavlja rizik za australijsku javnost - saopštila je Vlada.

03.58 - Lojd spominje i Srbiju

- Priznajem da ministar nije naveo dokaze, ali možete zaključiti kakav je efekat Đoković imao u Srbiji na vakcinaciju. U Srbiji je vakcinisano nešto manje od pola, on je kritikovao vladu što uvodi vakcinaciju, postoje čak i dokazi toga. Ministar je mogao da podnese te dokaze jer ih je imao - rekao je Lojd.

03.50 - Advokat australijskih vlasti zauzeo je poslije pauze oštriji stav o statusu Đokovića i želji ministra da ga deportuje iz zemlje.

- Australija ne smije da trpi prisustvo osobe zbog straha od njenog uklanjanja - rekao je Lojd.

03.43 - Đokovićevi advokati dobiće priliku nakon izlaganja Lojda da odgovore, a nakon toga sudije će se povući. Odluka može biti donesena i ujutru.

03.34 - Suđenje nastavljeno izlaganjem advokata države Stivena Lojda

03.20 - Uskoro se očekuje nastavak suđenja

03.15 - Lojd je rekao da Đoković nije želio da izađe pred sud u procesu povodom žalbe na odluku ministra Hoka i da objasni svoje stavove o vakcinaciji protiv virusa korona.

- Đoković je izabrao da ne bude u procesu. Mogao je da postavi stvari jasnijim, ako je trebalo da se pojasne. On to nije želio da uradi i to ima važne posljedice - naveo je Lojd.

02.45 - Prvi dio suđenja obilježila je snažna odbrana Đokovićevih advokata, predvođenih Nikolasom Vudom.

Njegov kolega Stiven Lojd, jedan od tužilaca u ovom slučaju, pokušavao je da pronađe apstraktna opravdanja odluke ministra Hoka.

02.29 - Pauza do 03.30 po našem vremenu

Na zahtjev advokata države Stivena Lojda suđenje je prekinuto i biće nastavljeno za sat vremena, odnosno u 03.30 po srednjoevropskom vremenu.

02.22 - Đoković neće da svjedoči, odbio je da izađe pred sudije

02.21 - Tužilac tvrdi da je Hok uzeo u obzir sve relevantne izvore prije donošenja odluke. Odbrana je odmah odgovorila kontra pitanjem - šta je konkretno preduzeo ministar.

- On ne mora da navede sve razloge. Zakon u odjeljku "C" i "F" navodi da mogu da se navedu razlozi, ali nije potrebno da se navedu svi razlozi - obrazložio je tužilac.

01.58 - Sudija prekinuo advokata države; Kako advokat brani odluku ministra: Đoković opasniji od nemira?!

01.45 - Prvi argument države je da je Đoković i dalje nevakcinisan i da bi, da je htio da se vakciniše, do sada to mogao da uradi nebrojeno puta.

Advokat Lojd naglašava da je to bio Đokovićev izbor koji nije imao nikave veze sa time što se zarazio kovidom pred put u Australiju.

01.40 - Advokat države je rekao da ministar ima pravo da se osloni na zdrav razum kada odlučuje da li da ukine vizu, a ne samo na materijalne dokaze koji su kasnije stavljeni pred sud.

01.34 - Počelo izlaganje advokata države Stivena Lojda

01.33 - Vud završio izlaganje

- Suštinski problem u pogledu ministrovih dokaza, kada govori o javnom interesu fokusira se na navodno dobropoznate, navodno stvarne stavove Đokovića, iako ne zna njegove sadašnje stavove - naveo je advokat Vud.

01.3o - Srpske zastave ispred Federalnog suda

01.25 - Advokat Vud privodi kraju izlaganje

Kako je naveo, očekuje da će sve argumente iznijeti u narednih petnaestak minuta. Uglavnom, svi su već rečeni, samo se radi o detaljima.

- Gdje postoje dokazi, racionalni dokazi, da je ministrova odluka da Đokovićevo prisustvo u Australiji može da izazove posljedice o kojima ministar govori, o tome da će bujati antivaksersko raspoloženje. Da su dokazi postojali, mogli bi bili identifikovani, ali ministar nije naveo nijedan - naveo je Vud, prenosi Sputnjik.

01.13 - Vud: Kakve su posljedice deportacije?

Vud kaže da je ministar trebalo da razmotri posljedice deportacije Đokovića na raspoloženje protiv vakcinacije.

- Iracionalno je da ministar samo razmišlja o izgledima za podsticanje antivakserskih osjećanja koja bi mogla proizaći iz toga što bi gospodin Đoković igrao tenis, odnosno bio pristutan, a da ne razmišlja o izgledima za podsticanje antivakserskih osjećanja koje bi izazvala prinudna akcija države - rekao je Vud.

00.53 - Suština: Đokovićev advokat je apostrofirao da je ponašanje države iniciralo proteste u Australiji, a ne dolazak Đokovića u tu državu.

On je, na argument da Đokovićevo prisustvo može izazvati nemire, ukazao na to da ministar nije uzeo u obzir kakvi bi nemiri u državi mogli da se dogode ukoliko Đoković bude deportovan zbog svojih stavova.

00.44 - Slučaj L`ekip

Đoković je sa pozitivnim nalazom na virus korona otišao na intervju, nije skidao masku tokom razgovora, ali jeste za fotografisanje, što su potvrdili i on i novinar francuskog lista.

- Đoković je priznao da je to bila njegova greška - naveo je advokat Vud.

00.35 - Јoš jedan argument

Advokat Vud je naveo da je Đoković nastupao na turnirima od momenta kada je uvedena vakcinacija protiv virusa korona, uključujući i prošlogodišnji Australijan open.

- Nema dokaza da je njegovo prisustvo iniciralo bilo kakvo bujanje antivakserskog sentimenta. Ništa od onoga što je ministar identifikovao kao opasnost nije se dogodilo - naveo je Vud.

00.20 - Đokovićeva odbrana ukazala na grešku ministra

Vud: Ministar Hok je kao argumentaciju potegao članak Bi-Bi-Sija o tome šta Đoković misli o vakcinaciji.

Kako je apostrofirao, Đoković je rekao da "nije ekspert", da želi da ima "otvoreni um" i da "želi da izabere najbolju opciju za svoje tijelo".

- Ministar Hok je ignorisao te dijelove članka - apostrofirao je Vud.

Ni u tekstu Gardijana Đoković se ne pominje.

Članci su bili o grupama protiv vakcinacije, ali ništa o srpskom teniseru. Vud kaže da je to očigledno greška ministra.

- To je očigledno pogrešno. Đoković se ne pominje ni jednom ni u jednom od pomenutih članaka - rekao je advokat.

00.19 - Đokovićev advokat je istakao da su "dokazi" na kojima je ministar bazirao svoju odluku proistekli iz Novakovih izjava iz 2020. godine.

- To je bilo davno. Đokovićev trenutan stav po pitanju vakcinacije ne može biti utvrđen - naveo je Vud.

00.09 - Ministar nije ni pročitao Đokovićevu dokumentaciju?!

Kako kaže Đokovićev advokat, ministar Hok nije ni pročitao dokumentaciju koja potvrđuje Novakov status jer nije doktor.

00.02 - Đokoviću prijeti deportacija i ako pobijedi na Federalnom sudu?

23.54 - Prva tačka na kojoj se bazira odbrana Nika Vuda jeste da bi deportacija Đokovića mogla da ima više štete nego koristi po državu Australiju i sam prvi grend slem.

- Izbacivanje Đokovića iz države bi još više pojačalo antivakserski pokret. Znači, država bi dobila kontraefekat - rekao je on.

Pored toga, postoji još jedan razlog za odustajanje od deportacije.

- Deportacija bi sa sobom povukla i zabranu od tri godine ulaska u zemlju. To bi dodatno naškodilo renomeu i karijeri gospodina Đokovića - dodao je Vud.

23.50 - Izlaganje Đokovićevog advokata Nika Vuda

Za početak, objašnjava nelogičnosti u odluci ministra Aleksa Hoka da Đokoviću otkaže vizu.

23.48 -  Sudija potvrdio - biće donesena konačna odluka

DŽejms Olsop, predsjedavajući, potvrdio je zašto je slučaj prebačen na Federalni sud. To je, prema njegovim riječima, bilo neophodno jer bi bilo koja žalba na odluku koje donese novo, tročlano sudsko vijeće, bila neupotrebljiva zbog skorog početka Australijan opena.

23.45 - Odgovor ministra

Ministar Aleks Hok je svoju odluku branio riječima da mu je bilo jasno da je Đoković lično protivnik vakcinacije i da nije uspio da dokaže da on nije uzeo u obzir učinak ukidanja vize na antivaksersko raspoloženje.

- Ono što je gospodin Đoković mogao da kaže ministru u odgovoru na pitanje o njegovom stavu o vakcinaciji ne bi promijenilo činjenicu njegovih prethodnih javnih izjava i stavove u australijskom društvu o tome kakav je bio njegov stav o vakcinaciji - navedeno je.

23.43 - Sudija u uvodnoj riječi:

- Ovaj slučaj je relevantan za Federalni sud s obzirom o čemu se radi. Pitanja umiješana u ovu kontroverznu polemiku odnose se samo na očuvanje života i zdravlja u ovoj zajednici.

23.42 - Šta su naveli Đokovićevi advokati

Dijelovi žalbe su objavljeni - navedeno je da je ministar Hok neupješno razmotrio posljedice ukidanja vize, da objašnjenje o tome da Đokovićevo prisustvo u Australiji može biti rizično nije dovoljno i da ne postoji razumni osnov za njegov zaključak o Đokovićevim stavovima o vakcinaciji.

- Ne postoji dokaz da je Đoković ikada apelovao da se neko ne vakciniše - navedeno je u podnesku.

Advokati su kritikovali ministra i naveli da on nije naveo jasne argumente zašto je Đoković okarakterisan kao "ikona antivakserskog pokreta".

23.40 - Glavni sudija DŽejms Alsop objašnjava zašto sudi panel sudija, a ne samo jedan.

23.31 - Počelo suđenje

23.26 - Kako će izgledati suđenje

Suđenje bi trebalo da počne izlaganjem sudijskog vijeća koji će proći kroz istoriju slučaja.

Potom bi izlaganje trebalo da imaju predstavnici Novaka Đokovića u trajanju od 60 minuta, što je potvrdio i advokat i medijator Blažo Nedić na RTS-u.

Nakon što oni završe, isti vremenski period imaće i advokati države, a postoji mogućnost da sudije u toku tih izlaganja postavljaju pitanja.

- Po pravilu se očekuje kratka pauza, gdje će oni vijećati, pa donijeti konačnu odluku - rekao je Nedić.

23.25 - Suđenje uskoro počinje - trebalo bi u 23.30 časova.

23:16 - Većina Australijanaca želi deportaciju Đokovića

Više od 70 odsto učesnika ankete magazina Ejdž želi da Đoković bude deportovan.

23.15 - Đoković stigao kod advokata

Јavljaju australijski mediji. Suđenje uskoro počinje...

22.40 - Đoković iz pritvora krenuo u kancelariju advokata

Automobil za koji se pretpostavlja da je u njemu Novak Đoković, krenuo je iz hotela Park ka kancelariji advokata srpskog tenisera.

Đoković je noć proveo u pritvoru u hotelu u kojem je bio zatvoren i prije prvog suđenja.

Konačnu odluku donijeće panel sudija DŽejms Olsop, Entoni Besanko i Dejvid O'Kalahan i zbog toga što je došlo do promjene sa jednog na troje sudija nakon odluke neće biti prava na žalbu.

Iznad Federalnog suda je samo Visoki sud Australije, ali su šanse da se tamo ode nakon ove odluke praktično nepostojeće.

Pregled dana