latinica  ћирилица
16/01/2022 |  00:17 ⇒ 00:24 | Autor: RTRS

Đokovićev advokat: Deportacijom podstičete antivakserski revolt

Advokati Novaka Đokovića, na čelu sa Nikolasom Vudom, objasnili su razloge zbog kojeg traže odlaganje deportacije svog klijenta.
Novak Đoković u hotelu za imigrante u Melburnu (Foto: 
Toronto Star) -
Novak Đoković u hotelu za imigrante u Melburnu (Foto: Toronto Star)

Oni su istakli nelogičnosti u izjavama ministra Aleksa Hoka i razloga zbog kojih mu je ukinuta viza. Prvo su počeli od medicinskog izuzeća, proceduralnih grešaka, pa do "bujanja antivakserskog sentimenta."

- Izbacivanje Đokovića iz države bi još više pojačalo antivakserski pokret. Znači, država bi dobila kontraefekat - naveo je između ostalog Nikolas Vud, jedan od advokata Novaka Đokovića.

Pored toga, postoji još jedan razlog za odustajanje od deportacije.

- Deportacija bi sa sobom povukla i zabranu od tri godine ulaska u zemlju. To bi dodatno naškodilo renomeu i karijeri gospodina Đokovića - dodao je Vud.

Naveo je da su rani podnesci složeni i odnose se na pravna ovlašćenja na koja se Vlada oslanja kao na osnovu za svoju odluku da ukine Đokovićevu vizu.

Ministrovo obrazloženje odluke, kako je rekao, potpuno je ignorisalo prvi argument koji je Vlada upotrijebila da mu ukine vizu, a to je da nije imao odgovarajuće medicinsko izuzeće da zaobiđe granična ograničenja.

Umjesto toga, tvrdi advokat Vud, vlada je "podigla potpuno drugačije obrazloženje". To obrazloženje je bilo da će Đoković u Australiji pobuditi raspoloženje protiv vakcinacije.

Vud kaže da ministar "nije tražio ili pročitao stvarni medicinski materijal koji je Đoković dao Vladi nakon prvobitnog osporavanja njegove vize". To je uključivalo materijale koji potvrđuju da Đoković ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost s obzirom na njegovu nedavnu infekciju virusom korona.

Đokovićev advokat je istakao da su "dokazi" na kojima je ministar bazirao svoju odluku proistekli iz Novakovih izjava iz 2020. godine.

- To je bilo davno. Đokovićev trenutan stav po pitanju vakcinacije ne može biti utvrđen - naveo je Vud.

Naveo je da je Hok kao argumentaciju potegao članak Bi-Bi-Sija o tome šta Đoković misli o vakcinaciji.

Kako je apostrofirao, Đoković je rekao da "nije ekspert", da želi da ima "otvoreni um" i da "želi da izabere najbolju opciju za svoje tijelo".

- Ministar Hok je ignorisao te dijelove članka - apostrofirao je Vud.

Dodao je da se Hok u dokumentima pozvao i na članke Gardijana i Ej-Bi-Si njuza, kako bi naveo da antivakserske grupe u Australiji pružaju podršku Đokoviću poslije objavljivanja tih članaka.

- Ni u jednom nije pomenuto Đokovićevo ime. To je jasna greška ministra - naveo je Vud.

Izvor: RTS/Sputnjik