latinica  ћирилица
16/01/2022 |  02:13 ⇒ 02:15 | Autor: sputniknews.com

Kako advokat brani odluku ministra: Đoković opasniji od nemira?!

Na "suđenju" Novaku Đokoviću pred Federalnim sudom Australije, glavni sudija DŽejms Olsop upitao je advokata države Stivena Lojda kako objašnjava to da bi odluka o otkazivanju vize Đokoviću mogla da izazove nemire.
"Suđenje" Đokoviću - Foto: Screenshot
"Suđenje" ĐokovićuFoto: Screenshot

- Bilo je jasno svakome, ko ima dovoljno razuma, da će otkazivanje vize izazvati javnu uznemirenost u javnosti, uzmimo u obzir fokus na tu činjenicu, na posljedice odluke. Ako govorimo o smještanju u pritvor, postojao je strah od protesta - rekao je sudija Olsop.

Advokat je odgovario da je to nebitno u smislu dokazivanja i da je ono što je za odluku bitno to kako bi boravak sporne osobe (u ovom slučaju Đokovića) uticao na situaciju.

- Mi se ne bavimo posljedicama, bavimo se njegovim prisustvom u Australiji. Tu je iznenađujući zaključak, odluka Australije o otkazivanju vize nekome ko predstavlja rizik u pogledu suvereniteta i prava na to ko dolazi u Australiju. Prihvatamo da je relevantno, ali nije zahtijevano da se razmatra o posljedicama. Ministar je bio svjestan da njegova odluka može dovesti do nemira, ali je ministar bio zabrinut da će prisustvo Đokovića ohrabriti ljude da oponašaju njegove stavove što će dovesti zdravlje Australijanaca u opasnost. Prihvatio je mogućnost postojanja nemira, ali je opasnije jačanje antivakserskog sentimenta - rekao je Lojd.

On je dodao da je "Đoković uticajna osoba i da bi njegovo prisustvo predstavljalo jaču prijetnju za Australiju zbog njegovih antivakserskih stavova".

- Đoković ima istoriju ignorisanja bezbjednosnih mjera, čak i kad je bio zaražen obavio je intervju i fotografisanje sa skidanjem maske. U tom pogledu, racionalna je odluka ministra jer popularni sportovi promovišu ideje i stavove, ali njegova povezanost sa jednim stavom, htio to on ili ne, prisutna je i njegovo prisustvo je ozbiljan rizik i na tom osnovu je ministar donio odluku - naveo je Lojd.