latinica  ћирилица
16/01/2022 |  04:26 ⇒ 04:26 | Autor: RTRS

Optužbe da Đoković utiče na smanjenu stopu vakcinacije u Srbiji

Mi smo donijeli dokaze da se Đoković protivi vakcinaciji, rekao je advokat Stiven Lojd na suđenju Novaku Đokoviću pred Federalnim sudom Australije.
Novak Đoković - Foto: AFP
Novak ĐokovićFoto: AFP

Potom je da pokušao da u priču ubaci i situaciju u Srbiji, rodnoj zemlji svjetskog "broja 1".

- Priznajem da ministar /Hok/ nije naveo dokaze, ali možete zaključiti kakav je efekat Đoković imao u Srbiji na vakcinaciju. U Srbiji je vakcinisano nešto manje od polovine, on je kritikovao Vladu što uvodi vakcinaciju, postoje čak i dokazi toga. Ministar je mogao da podnese te dokaze jer ih je imao - istakao je Lojd.

Potom je tužilac otišao korak dalje u tome da je važnije kako ljudi u Australiji doživljavaju Đokovića od njegovih poteza i izjava.

- Nije bitno kakvi su njegovi stavovi, već kako se doživljavaju njegovi stavovi u Australiji i zato nije bilo potrebe da se on ispita - zaključio je Lojd.

Podsjećamo, po dolasku u Australiju granične vlasti su ukinule vizu Đokoviću, koji je šest dana proveo u imigracionom pritvoru, prije nego što je sudija Entoni Keli poništio tu odluku i dozvolio Đokoviću da se nesmetano priprema za Australijan open.

Međutim, potom je ministar Hok odlučio da poništi vizu srpskog tenisera, uz obrazloženje da njegovo prisustvo može da izazove protivljenje vakcinaciji protiv kovida 19 u Australiji.

Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra i slučaj se ponovo našao pred sudom Viktorije, kod sudije Kelija, koji je predmet prebacio na Savezni sud.

Izvor: RTRS/RTS