latinica  ћирилица
16/01/2022 |  08:14 ⇒ 10:24 | Autor: sputniknews.com

Predložena evakuacija u priobalnim područjima Јapana zbog cunamija (VIDEO)

Stotine hiljada japanskih državljana dobili su savjet da se evakuišu jer su talasi od preko jednog metra pogodili priobalna područja te zemlje, javila je državna televizija NHK, nakon što je erupcija podvodnog vulkana u Pacifiku, kod ostrva Tonga, izazvala prijetnju od cunamija.
Cunami pogodio Јapan -
Cunami pogodio Јapan

Oko 230.000 ljudi je dobilo savjet da se evakuiše u osam prefektura zbog rizika od cunamija, izvijestio je NHK.

Današnje upozorenje je uključivalo područja koja su se 2011. godine našla na udaru smrtonosnog cunamija, prenosi Rojters.

Na jugu Јapana, u prefekturi Koči na ostrvu Šikoku prijavljeno je prevrtanje 10 čamaca, saopštio je NHK, a avio-kompanija "DŽepen erlajnz" je otkazala 27 letova širom zemlje.

Tokom noći je došlo do kašnjenja u željezničkim i poštanskim službama u nekim oblastima, izvijestio je Kjodo njuz, a bilo je i evakuisanih koji su noć proveli napolju, po hladnom vremenu.

Crveno upozorenje na cunami, drugo na japanskoj skali, koje je najprije izdato za prefekturu Ivate na sjeveru Јapana ukinuto je kasnije tokom jutra po lokalnom vremenu.

Manje ozbiljno žuto upozorenje na cunami izdato za istočnu obalu Јapana, ukinuto je u 14.00 časova po lokalnom vremenu, izvijestio je NHK, prenio je Tanjug.