latinica  ћирилица
16/01/2022 |  09:39 ⇒ 13:27 | Autor: RTS

Premijer Australije i ministar za imigraciju zadovoljni odlukom suda

Australijski premijer Skot Morison ističe da je odluka suda o otkazivanju vize Novaka Đokovića doneta radi zdravlja, bezbjednosti i reda, na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu.

- Pozdravljam odluku da naše granice budu jake i da Australijanci budu bezbjedni. Kao što sam rekao u petak, Australijanci su podnijeli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen. Tokom pandemije, zajedno smo ostvarili jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najviših stopa vakcinacije u svijetu - smatra Morison.

Dodaje da su jake granice fundamentalne za australijski način života, kao i vladavina zakona.

- Naša Vlada je to uvijek razumjela i bila je spremna da preduzme odluke i radnje neophodne za zaštitu integriteta naših granica. Zahvaljujem Sudu na njihovoj brzoj pažnji na ova pitanja i na strpljenju svih uključenih dok smo radili na rješavanju ovog pitanja. Sada je vrijeme da nastavimo sa Australijan openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom ljeta - poručio je Morison.

Ministar za imigraciju Australije Aleks Houk, koji je i ukinuo Novakovu vizu, pozdravio je dašanju jednoglasnu odluku federalnog suda Australije, kojom su podržali njegov potez.

- Snažna politika zaštite granica Australije nas je očuvala tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim ekonomskim oporavkom i najvišim stopama vakcinacije u svijetu. Snažna politika zaštite granica takođe je od suštinskog značaja za očuvanje društvene kohezije Australije koja nastavlja da jača uprkos pandemiji - poručio je Houk.

Naglašava da su Australijanci podnijeli velike žrtve da bi došli do ove tačke i, kako kaže, vlada premijera Skota Morisona je "čvrsto posvećena zaštiti ove pozicije, kao što australijski narod očekuje".

- Do danas je u Australiji primjenjeno oko 43 miliona doza vakcinacije i više od 91,6 odsto Australijanaca starijih od 16 godina je u potpunosti vakcinisano. Shodno tome, Australija je bila u mogućnosti da započne korak po korak, bezbjedno ponovno otvaranje svoje međunarodne granice kao rezultat ovog uspješnog programa vakcinacije - smatra Houk.