mtel
latinica  ћирилица
16/01/2022 |  11:27 ⇒ 11:28 | Autor: RTS

Teniski savez Srbije: Farsa je završena, Novak će kao obično biti jači i bolji

Teniski savez Srbije oglasio se saopštenjem u kojem pruža podršku Novaku Đokoviću i izražava razočaranje odlukom australijskog Federalnog suda, koji nije poništio odluku o ukidanju vize.
Tenis - Foto: RTRS
TenisFoto: RTRS

- Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočaranje ovakvom odlukom australijskog suda. Politika je ovoga puta pobijedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom grend slem takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobjede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu gren slem titulu.

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahtjeve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste te zemlje. Međutim, usljed političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu "javnog interesa". Ovakvom odlukom jedino je svijet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za deseti Australijan open i 21, grend slem titulu - navodi se u saopštenju TSS.

- Miješanje politike u sport otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator Olimpijskih igara za treće domaćinstvo 2032. godine? Da za najboljeg svjetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svjetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svjetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?

Da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahtjeve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i - protjerivani? -ita Teniski savez Srbije.

- Sport je uvijek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvijek bilo visoko cijenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svjetski broj 1 i to bez premca u istoriji.

Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Vjerujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspješnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji - stoji u saopštenju TSS.