latinica  ћирилица
16/01/2022 |  11:33 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Australija deportovala Đokovića (FOTO/VIDEO)

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je pravnu bitku sa australijskim vlastima i neće moći da učestvuje na prvom grend slemu sezone, gdje je trebalo da brani titulu osvojenu prošle godine.
Đoković na aerodromu u Melburnu (Foto: Agencije) -
Đoković na aerodromu u Melburnu (Foto: Agencije)

PREGLED DANA:

19.02 - Predsjednik Teniske federacije Francuske Žil Moreton istakao je da će na Rolan Garosu nevakcinisani igrači biti dobrodošli i da se vlasti te zemlje već pripremaju.

Dotakao se i Đokovića i deportacije iz Australije.

18.53 - Odluka australijskih vlasti da ukinu vizu i potom deportuju Novaka Đokovića glavna je vijest u svim svjetskim medijima.

18.30 - Mitrović: Ti si naš heroj Novače!

Oglasio se reprezentativac Srbije i golgeter Fulama Aleksandar Mitrović.

17.18 - Srđan Đoković, otac najboljeg svjetskog tenisera, demantovao je vijest koja se pojavila na društvenim mrežama poslije deportacije prvog reketa svijeta iz Australije.

15.49 - Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Viktor Troicki iznenađen je i šokiran odukom australijskih vlasti.

- To je zaista neprimjereno prema najboljem teniseru u istoriji tog sporta - rekao je Troicki za RTS i dodao da ga je najviše razočarala reakcija igrača i teniskih organizacija.

15.10 - Advokati Australije: Odluka o deportaciji Đokovića debakl Vlade

14.55 - Teniski savez Srpske razočaran odlukom australijskih vlasti

Teniski savez Republike Srpske saopštio je da je deportacija Novaka Đokovića iz Australije najveći poraz koji je sport ikada doživio, a da se najbolji teniser svijeta svojim držanjem i ponašanjem na terenu i izvan terena još jednom ponio kao pobjednik.

14.21 - Porodica Đoković: Vjerovali smo da će sport pobijediti

Porodica Đoković objavila je danas saopštenje u kome kažu da su veoma razočarani odlukom Federalnog suda i činjenicom da Novak mora da napusti Australiju, jer su vjerovali da će sport pobijediti.

14.08 - Kecmanović: Dobrim igrama "osvetiti" Đokovića

13.34 - Olimpijski komitet Srbije: Ponosni smo na Novaka

Olimpijski komitet Srbije sa velikim razočarenjem primio je odluku o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije, kao i oduzimanje mogućnosti da potvrdi zvanje najvećeg tenisera svijeta svih vremena na sportskom terenu.

- Sport se globalno konstantno bori da ostane nezavisan od politike i spoljašnjih uticaja, jer jedino u takvim okolnostima uvijek pobjeđuje najbolji. Očigledno je da ovoga puta to nije bio slučaj i da je Novaku na nesportski način oduzeto pravo da se nadmeće za desetu titulu na otvorenom prvenstvu Australije - navodi se u saopštenju.

12.57 - Marej: Ne sviđa mi se što je Novak u ovoj situaciji

Nekadašnji najbolji teniser svijeta Endi Marej razočaran je odlukom da Novaku Đokoviću bude ukinuta australijska viza.

12.38 - Vučić za Bi-Bi-Si: Đokovića tretiraju kao serijskog ubicu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Bi-Bi-Si da je australijska vlada "mučila" Novaka Đokovića i da je on "tretiran kao serijski ubica".

12.24 - Udovičić: Legendo, ponosu Srbije, uz tebe smo

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić izjavio je da Novak Đoković ima punu podršku države, poslije odluke tročlanog sudijskog veća Federalnog suda Australije da najbolji teniser svijeta bude deportovan iz te zemlje.

11.39 - Brnabić: Skandalozna odluka suda u Australiji i brutalne laži o vakcinaciji u Srbiji

Odluka o protjerivanju Novaka Đokovića je skandalozna i pokazala je kako u nekim drugim zemljama funkcioniše, odnosno ne funkcioniše vladavina prava, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

--------------------------------------------------------------------------

Nakon desetak dana pravne bitke, Federalni sud je donio je konačnu odluku.

Novak Đoković morao je da napusti Australiju i na ovu odluku srpski teniser neće imati pravo žalbe, a odluka tročlanog sudskog vijeća bila je jednoglasna.

Đoković na aerodromu u Melburnu (Foto: REUTERS)

Đoković će biti podvrgnut i trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali postoji mogućnost da za to dobije izuzeće.

Takođe, Novak će morati da plati i troškove sudskog procesa u iznosu od 500.000 dolara.

Odmah nakon odluke suda oglasio se i ministar za imigraciju Aleks Houk, koji je i ukinuo Novakovu vizu. Pozdravio je današnju jednoglasnu odluku tročlanog sudskog vijeća.

- Snažna politika zaštite granica Australije, očuvala nas je tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najjačim ekonomskim oporavkom i najvišim stopama vakcinacije u svijetu. Snažna politika zaštite granica takođe je od suštinskog značaja za očuvanje društvene kohezije Australije, koja nastavlja da jača uprkos pandemiji - izjavio je Houk.

Nakon odluke suda na društvenim mrežama oglasio se i najbolji teniser svijeta, koji je izrazio žal što neće moći nastupiti na prvom gren slemu sezone.

- Izuzetno sam razočaran odlukom suda da odbije moju aplikaciju za sudskim viđenjem odluke ministra da otkaže moju vizu, što znači da ne mogu da ostanem u Australiji i učestvujem na Australijan openu. Poštujem odluku suda i sarađivaću sa relevantnim vlastima u smislu moje deportacije iz zemlje. Nije mi prijatno što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da ćemo se svi sada koncentrisati na igru i turnir koji volim - poručio je Đoković.

Nekadašnji selektor srpske reprezentacije Goran Bubanj istakao je da odluka australijskog suda nema veze sa sportom i da će ovaj događaj ostaviti trag na Australijen open.

Srpski teniser tako neće moći da brani titulu na Australijan openu, a odlukom organizatora njegovo mjesto u prvom kolu zauzeće Italijan Salvatore Karuzo, koji će sutra igrati protiv Miomira Kecmanovića.

Nakon saopštavanja odluke Federalnog suda Australije, uslijedila su brojna reagovanja.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ocijenio je da su dešavanja u posljednjih desetak dana, od trenutka Đokovićevog ulaska u Australiju radi učešća na turniru Australijan open, sramota za institucije i pojedince države Australije i sve one koji podržavaju njihovo sraman stav i ponašanje.

Nema dileme da je riječ o političkoj odluci i da se dobrim dijelom puno toga u sramnog dešavalo u Australiji jer si Srbin poručio je Dodik Đokoviću i istakao da je njegova žrtva, sportska i lična, i njegova postojanost i vjernost sebi, održana u trajanju cijelog sramnog i montiranog procesa, sada još sjajnija i značajnija.

- Mi u Republici Srpskoj, navikli na uskraćivanja prava svake vrste, navikli na razne nasrtaje na identitet, na sve moguće napade i etiketiranja najpogrdnijim imenima, u tvojoj pojavi i načinu na koji su poručio svijetu ko si i odakle si, odjednom smo postali važni, opet beskrajno ponosni i ubijeđeni da je samo Srbin mogao otići tako daleko i visoko, uz pomoć vlastitog truda, odlučnosti, vjere i sna. I tako će, Nole, ostati zauvijek! - rekao je Dodik.

Australija misli da je ponizila Novaka Đokovića, a ponizila je sebe, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Naglasio je da oni koji su odlučivali nisu imali nikakvih principa, nego su Đokovića 11 dana maltretirali, poručivši da je samo suđenje bila farsa sa gomilom laži.

- Da su rekli da vakcinisani ne mogu da dođu, on ne bi ni došao, ali u Orvelovskim predstavama sve je moguće - izjavio je Vučić.

Skot Morison, premijer Australije, pozdravio je odluku da granice budu jake i da Australijanci budu bezbjedni. Istakao je da su Australijanci podnijeli mnogo žrtava tokom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtvovanja biti zaštićen

- Zahvaljujem Sudu na njihovoj brzoj pažnji na ova pitanja i na strpljenju svih uključenih, dok smo radili na rješavanju ovog pitanja. Sada je vrijeme da nastavimo sa Australijan openom i da se vratimo uživanju u tenisu tokom ljeta - poručio je Morison.

Јake granice fundamentalne su za australijski način života, kao i vladavina zakona, zaključio je Morison.

ATP tur, organizacija koja okuplja svjetske profesionalne igrače tenisa, saopštila je da je poništavanjem australijske vize Novaku Đokoviću okončana serija događaja koji su za žaljenje, uz poruku da se odluke pravnih organa kada je riječ o javnom zdravlju, moraju poštovati.