latinica  ћирилица
16/01/2022 |  12:36 | Autor: SRNA

Linta: Od priznanja Hrvatska se nije suočila sa svojom mračnom prošlošću

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta poručio je povodom 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvatske da se ta zemlja nikada nije suočila sa svojom mračnom prošlošću i priznala da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na srpski narod sa ciljem stvaranja etnički čiste države.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je ukazao da Hrvatska u tri decenije samostalnog postojanja nije procesuirala masovne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, nije ekshumirala srpske žrtve sa poznatih grobnih mjesta i nije identifikovala posmrtne ostatke srpskih žrtava koji se nalaze u zavodima za sudsku medicinu.

On je dodao da, umjesto toga Hrvatska, obilježavanjem zločinačke akcije "Oluja", slavi progon i stradanje krajiških Srba.

- Slavi zločince koji su naredili ili počinili zločine nad Srbima ili nisu sprečili zločine. Hrvatska planski krši nacionalna i ljudska prava preostalih Srba jer ne poštuje vlastiti Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, druge zakone i preuzete međunarodne obaveze - naveo je predsjednik Saveza Srba iz regiona.

Linta je naglasio i da Hrvatska sistematski opstruiše sprovođenje Aneksa sedam Bečkog sporazuma u kom jasno stoji da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim.

On je ukazao da je u toj zemlji na djelu istorijski revizionizam i rehabilitacija ustaštva, da se hrvatskim gradovima i mjestima ulice nazivaju po ministrima ustaške Vlade Mili Budaku i Јuliju Makancu i drugim istaknutim ličnostima iz vremena NDH, a da se od 1993. godine isplaćuju penzije preživjelim ustašama i domobranima i članovima njihovih porodica.

Linta je naveo da je u Zakonu o praznicima, spomen-danima i neradnim danima iz 1996. godine 15. maj određen za Dan sjećanja na hrvatske žrtve slobode i nezavisnosti kojim su ustaše i ostali pripadnici oružanih snaga NDH proglašeni borcima za slobodu, a da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" ozakonjen.

- Hrvatski Sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu. Osim toga, Hrvatska namjerava da obnovi ustaško groblje u Zagrebu sa tablom koja slavi pale "hrvatske vojnike" i niz drugih primjera - naveo je Linta, saopšteno je iz SSR.

Hrvatska je 15. januara 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose sa Njemačkom - državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu.