latinica  ћирилица
16/01/2022 |  15:27 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Pripadnici ROSU u stanju pripravnosti - raspoređeni ka srpskim sredinama

Veliki broj pripadnika tzv. kosovskih policijskih snaga raspoređen je na prilazima srpskim sredinama i putnim pravcima koji vode prema administrativnim prelazima sa Srbijom zbog mogućih incidenata, rečeno je Srni u Komandi tzv. Kosovske policijske službe u Prištini.
Kosovo:  Јedinice ROSU (Foto:ilustracija/nezavisne.com) -
Kosovo: Јedinice ROSU (Foto:ilustracija/nezavisne.com)

Iz Komande kažu da su u skladu sa procjenom bezbjednosne situacije angažovani pripadnici specijalnih snaga ROSU zajedno sa rezervnim sastavom KPS-a.

Najveći broj pripadnika ROSU raspoređen je u mjestu Dudin krš na putu južni dio Kosovske Mitrovice- Zvečan.

Znatan broj pripadnika ove jedinice je i na izlazu iz Podujeva prema administrativnom prelazu Merdare, kao i u mjestu Bijela zemlja na putu Gnjilane-Bujanovac.

Za sada nije bilo incidentnih situacija iako je veliki broj građana autobusima i sopstvenim prevozom krenuo u Rašku kako bi glasali na referendumu o ustavnim promjenama Srbije, što je dovelo do zagušenja na prelazu Јarinje.

Iz policije su naveli da je prelazak administrativne linije dozvoljen samo osobama koje imaju potvrdu da su primile dvije doze vakcine ili potvrdu da su primili jednu dozu vakcine i pi-si-ar test ne stariji od 48 časova.

Podizanje nivoa borbene gotovosti specijalnih snaga policije naređeno je nakon odluke parlamenta u Prištini da zabrani održavanje referenduma u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ali i nakon jutrošnjeg protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i u drugim sredinama na Kosmetu.

Građani Srbije izjašnjavaju se danas na referendumu o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Birači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dozvolila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo mogu da iskoriste na biračkim mjestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.