latinica  ћирилица
16/01/2022 |  22:20 ⇒ 17/01/2022 | 08:44 | Autor: RTRS

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava (VIDEO)

Na osnovu 97,02 odsto obrađenih biračkih mjesta, rezultati referenduma o promjeni Ustava Srbije pokazuju da je 60,48 odsto građana glasalo za, dok je 39,52 odsto zaokružilo "ne", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučuć - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučućFoto: TANЈUG

- Građani su izglasali ustavne promjene, čestitam svima. Gotovo da nigdje nije bilo problema na biračkim mjestima. Srbija ovim šalje pozitivnu sliku u svijet - rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je rekao da je u centralnoj Srbiji 66,48 odsto glasalo za promjene, a 33,5 odsto protiv.

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto.

- To je po regionima u ukupnom broju glasova nešto više od oko 400. 000 glasova prednosti za u odnosu na ne. Građani su izglasali ustavne promjene na referendumu - rekao je Vučić.

Građani Srbije izjašnjavali su se o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Promjene Ustava odnose se na oblast pravosuđa. Tako Skupština više neće direktno birati sudije i tužioce, nego Visoki savjeta sudstva, odnosno Državno vijeće tužilaca, a sudije više neće imati probni mandat, nego za cijeli radni vijek.

Srbi sa Kosova i Metohije, budući da im Priština nije dopustila da glasaju u srpskim sredinama, svoje pravo su iskoristili u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

U inostranstvu je moglo da se glasa na 10 glasačkih mjesta.