latinica  ћирилица
17/01/2022 |  08:21 ⇒ 09:09 | Autor: SRNA

Zec: Lažne optužbe morale pasti

Penzionisani general i bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Momir Zec rekao je da nije znao da je bio predmet rada tužilaca u istrazi za granatiranje Tuzle, ali smatra da su lažne optužbe morale pasti.
General Momir Zec - Foto: RTRS
General Momir ZecFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH odbacilo je krivičnu prijavu za granatiranje Tuzle u periodu od 1992. do 1995. godine koju je 2007. godine podnijela Fondacija "Istina, pravda i pomirenje" protiv Mile Dubajića, Momira Zeca, Veljka Brajića, Milana Nedeljkovića i Dobrašina Praščevića.

General Zec je za Glas Srpske rekao da nije znao da je bio predmet rada tužilaca dok u medijima nije objavljeno da je Tužilaštvo donijelo odluku o nesprovođenju istrage.

On je istakao da je jasno da lažne optužbe nisu imale nikakve šanse i da su morale pasti, čim je vidio protiv koga je sve bila podnesena krivična prijava.

Ne zna, kaže, na osnovu čega ih je bilo ko dovodio u vezu sa granatiranjem Tuzle.

Kada je riječ o tvrdnjama sa srpske strane da je odluka o obustavljanju istrage donesena zato što je istraga otkrila da je general Novak Đukić nepravedno osuđen za zločin na Tuzlanskoj kapiji, general Zec kaže da je i to moguće, ali da vjeruje da je u slučaju krivične prijave Fondacije Tužilaštvo BiH donijelo jedinu moguću odluku.

- Što se tiče generala Đukića, on je častan oficir koji nikada ne bi izdao naredbu da se počini bilo kakav zločin - rekao je general Zec.