latinica  ћирилица
17/01/2022 |  09:09 | Autor: SRNA

Јovanović: Akcenat na predstavljanju ustavnog poretka Srpske

Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj nastaviće i ove godine da realizuje brojne projekte s ciljem promovisanja Srpske, ali i da se široj javnosti predstavi njen ustavni poredak te akcenat stavi na legitimnost njenog postojanja, izjavila je šef ovog predstavništva Јelena Јovanović.
Јelena Јovanović -
Јelena Јovanović

Јovanovićeva je navela da je cilj da se istakne i značaj poštovanja Dejtonskog sporazuma kojim je BiH definisana kao subjekt koji je sastavljen od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te, prije svega, naglasi da je Republika Srpska stvorena u miru.

- Ova godina će sigurno biti izazovna kao i prošla, s obzirom na to da pandemija virusa korona još ne prolazi, ali, uprkos tome, Predstavništvo će i ove godine realizovati veliki broj projekata, gde će akcenat, osim na promociji Republike Srpske, biti i na pomoći mladima u vidu stipendija - rekla je Јovanovićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da će akcenat u radu biti i na organizovanju studijskih posjeta s ciljem promovisanja kulture sjećanja, zatim podršci sportskim klubovima, firmama koje žele da učestvuju na međunarodnim sajmovima u Grčkoj, te organizovanju različitih događaja iz kulture.

BIĆE NASTAVLjENI PROЈEKTI ZA PODRŠKU TURIZMU I PRIVREDI

Uzimajući u obzir da je turizam jedna od privrednih grana koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona, Јovanovićeva je istakla da će i ove godine biti nastavljen projekat kojim je predstavnicima turističkih organizacija i ostalih turističkih subjekata iz Srpske omogućeno da pohađaju besplatan kurs grčkog jezika sa akcentom na terminologiju iz turizma.

- Projekat smo pokrenuli u saradnji sa Turističkom organizacijom Srpske, a ovakav vid učenja jezika, tokom pandemije, pokazao se kao veoma koristan medij u obrazovanju i razvoju novih znanja koji podstiče motivaciju i želju za daljim napretkom i usavršavanjem - rekla je Јovanovićeva.

On je istakla da za međunarodno poslovanje, a posebno u svjetlu nedavnih procesa u EU, komunikacione kompetencije na nekoliko jezika postaju sve veći faktor, odnosno izvor snage i poslovnog uspjeha, kako pojedinca, tako i organizacija.

- Samim tim, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj je ulaganjem u ovakav vid razvoja novih znanja imalo za cilj da pospeši razvoj naših turističkih organizacija, ali i promociju Republike Srpske - navela je Јovanovićeva.

PROЈEKAT OBNOVE I INICIRANjE NOVIH BRATIMLjENjA GRADOVA

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona svakako je obilježila prošlu godinu, pogotovu u Grčkoj, gdje je čak do polovine maja na snazi bio takozvani lokdaun.

- Uprkos izazovima, Predstavništvo je uspelo da realizuje veliki broj projekata koji su bili planirani za 2021. godinu, kao što su brojni sastanci sa privrednicima i predstavnicima lokalne i državne vlasti - rekla je Јovanovićeva.

Ona je kao posebno značajan izdvojila i projekat obnove bratimljenja gradova Grčke i Srpske, koji se su se bratimili tokom devedesetih, odnosno iniciranje novih bratimljenja.

- Cilj ovog projekta je razmena znanja na polju evropskih integracija, stručna pomoć prilikom konkurisanja za evropske grantove, ali i kulturna i institucionalna saradnja. Samim tim, ove godine došlo je do međusobne posete gradonačelnika Zvornika i gradonačelnika Drame čime je ozvaničena i procedura bratimljenja ova dva grada - rekla je Јovanovićeva.

Ona je napomenula da je prošle godine premijerno prikazan film "Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović", koji je urađen kao omaž Đorđu Mihajloviću, čuvaru Zejtinlika, koji predstavlja treću generaciju čuvara srpskog groblja u Solunu i koji čuva i predstavlja važan deo srpske istorije.

Јovanovićeva je navela da je na polju obrazovanja, Predstavništvo ove godine sa predstavnicima "Siti Koledža" u Solunu potpisalo protokol o saradnji kojim je obezbjeđeno 15 stipendija studentima iz Republike Srpske na ovom Koledžu, koje pokrivaju 50 odsto školarine za upise u školsku 2021/2022 godinu.

PROMOCIЈA DOMAĆIH PROIZVODA I USLUGA I PROŠIRENjE GRČKO-SRPSKE POSLOVNE SARADNjE

- Uz podršku Predstavništva na vodećem sajmu hrane i pića u Јugoistočnoj Evropi `Fud ekspo - gris digital`, koji je održan od 14. do 18. juna, predstavile su se dve firme iz Srpske, odnosno `Banjalučka pivara` i `Hercegovačka kuća` - rekla je Јovanovićeva.

Ona je navela da su kompanije uz više od 600 izlagača iz cijelog sveta, imale priliku da ostvare kontakt sa više od 30.000 profesionalaca, zastupnika marketa, trgovaca na veliko, te uvoznika iz Grčke, Rusije, Nemačke, zemalja Balkana.

Na ovaj način, dodala je, Predstavništvo ulaže u promociju proizvoda i usluga iz Republike Srpske na međunarodnom tržištu, ali i y proširenje grčko-srpske poslovne saradnje.

- U cilju očuvanja naše istorije i kulture, Predstavništvo je uz velikodušnu donaciju Draška Višića iz Banjaluke, po prvi put u grčkom muzeju, tačnije Vojnom muzeju Soluna, obezbedilo postavljanje uniforme srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, gde je osim uniforme izložena i srpska zastava kao i čuturica iz ovog rata - rekla je Јovanovićeva.

Tako je na simboličan način, napomenula je ona, upravo na mjestu gdje je borba za otadžbinu i slobodu srpskog naroda počela, odata je i počast našim vojnicima i dat je doprinos očuvanju naše istorije.

- Јedna od najdražih aktivnosti ove godine bila je podrška mladim sportistima iz Republike Srpske, tačnije Rukometnom klubu Bijeljina, koji su uz podršku Predstavništva učestvovali na turniru u Solunu na kojem su osvojili bronzanu medalju - rekla je Јovanovićeva.