latinica  ћирилица
17/01/2022 |  10:22 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Slovenija: Smrtno stradala četiri planinara, za jednim se traga

Četiri planinara izgubila su život u Јulijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, a za jednim se i traga.

Riječ je o odvojenim nezgodama koje su se dogodile proteklog vikenda.

Policija u Kranju potvrdila je danas da su trojica planinara juče smrtno stradala, a da je u subotu u Kamniškim Alpama poginuo hrvatski planinar.

Potraga na području planine Komne, na kojoj od sinoć traje potraga, otrkiven je jedan mrtvi planinar, a za jednim se traga.

Hrvatski planinar /37/, koji je stradao u subotu, bio je u grupi sa još osam drugih planinara. On se na strmom terenu okliznuo, pa je pao i nađen je 300 metara ispod mjesta nezgode, prenose hrvatski mediji.

Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i klizavim terenima, upozorila je policija.

U Sloveniji godišnje pogine i do tridesetak planinara, a gorska služba spasavanja svake godine ima oko 500 intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.

Slovenačke planine godišnje obiđe oko milion ljudi iz zemlje i inostranstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.