latinica  ћирилица
17/01/2022 |  13:01 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

Dodik: Nelegalno imenovanom Šmitu ne smeta da sudi, presuđuje i prijeti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema tih prijetnji, sankcija i kazni koje mogu zamagliti činjenicu da je Kristijan Šmit nelegalno u BiH i da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.
Milorad Dodik (foto: Večernje novosti; S. Mišljenović) -
Milorad Dodik (foto: Večernje novosti; S. Mišljenović)

- Čiji je on visoki predstavnik i kome, to on najbolje zna. Nama nije i to ne što bi mi htjeli tako ili ne, već zato što Šmit u BiH nije došao onako kako je predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. To mu očito ne smeta da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, da sudi, presuđuje i prijeti - konstatovao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše Šmitove prijetnje da se, kako kaže, mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Treba li u budućnosti računati na Dodika, istakao je srpski član Predsjedništva BiH, reći će birači u Republici Srpskoj.

- Ali da na Šmita mi, legalno izabrani političari u ime Republike Srpske, ne računamo ni u sadašnjosti već smo rekli. Tačno je da ga pominjem, ali ne kao građanina Šmita, već kao kolonijalnog upravnika koji se nije izborio ni da dođe u BiH kako su to činili visoki predstavnici od 1995. godine - naglasio je Dodik.

On je rekao da treba samo zamisliti situaciju da neko iz BiH ode u Njemačku i počne da se predstavlja kao njemački kancelar.

- Svi znamo kako bi to završilo - zaključio je Dodik.