latinica  ћирилица
17/01/2022 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Gojkovićevoj uručena digitalizovana kopija Miroslavljevog Јevanđelja

Akademik Aleksandar Kostić uručio je danas ministru kulture i informisanja Srbije Maji Gojković digitalizovanu kopiju Miroslavljevog jevanđelja.
Maja Gojković (Foto: istinomer.rs) -
Maja Gojković (Foto: istinomer.rs)

Iz Ministarstva kulutre i informisanja su naveli da će se raditi na postavljanju digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije i na pretraživač kulturnog nasljeđa Srbije da bi kopija bila dostupna javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.

Kostić, koji je upravnik Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/, digitalizovanu kopiju Miroslavljevog jevanđelja predao je i direktoru Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu.

Ceremonijom, kojoj je prisustvovao i predsjednik SANU akademik Vladimir Kostić, okončan je posao predviđen Sporazumom o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, SANU, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke.

U ministarstvu su istakli da su ove ustanove uložile sve postojeće ljudske, tehničke i prostorne resurse kako bi zadatak bio realizovan na najbolji mogući način, uz najsavremenije evropske i svjetske prakse.

Ministarstvo je najavilo da će po prijemu digitalnog materijala, na kojem su uočene određene promjene, formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kojem se nalazi najstariji srpski ćirilični rukopis.