latinica  ћирилица
17/01/2022 |  14:28 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Dodik: Nećemo prihvatiti da se Srpskoj oduzima imovina (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se nastavlja sa politikom vraćanja nadležnosti na nivo Republike Srpske, te da ne može da se prihvati da bude politička odluka da se Srpskoj oduzimaju šume, imovina.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ne možemo da prihvatimo da to bude predmet razgovora na nivou BiH, time se mijenja suština Dejtonskog sporazuma. Srpski predstavnici će ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno i od interesa za Srpsku. Poštovaćemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske - navodi Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nema tih prijetnji, sankcija i kazni koje mogu zamagliti činjenicu da je Kristijan Šmit nelegalno u BiH i da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

- Nemam namjeru da razgovaram sa lažnim i neizabranim visokim predstavnikom. Republika Srpska ne smije prihvatiti one koji nam se nameću i da oni odlučuju umjesto nas - kaže Dodik.

Dodik je poručio da se namjerno pokušava pogrešno interpretirati njegov razgovor sa predsjednik Srbije Aleksandrom Vučićem, te da interes Vučića za pitanja u BiH pokušavaju da zloupotrijebe.

- Pokušavaju da stvore atmosferu da je nešto sve urađeno. O tom pitanju ćemo raspravljati, ali mislimo isto tako da nisu otklonjeni razlozi zbog kojih su institucije napustili sprski predstavnici. Podsjetiću da imamo dogovor da srpski predstavnici učestvuju u radu kada se to tiče interesa Republike Srpske - kaže Dodik i dodaje da su sva ova dešavanja neskrivena želja opozicije da se vrate u institucije BiH, a da to za to druge okrive.

On je istakao da su spremni da podrže dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda.

Ponovio je da je neprihvatlji izbog člana Predsjedništva u PS BiH i da je moguć samo direktan izbor srpskog člana.

Dodik je izjavio je opozicija u Republici Srpskoj pokušava da zloupotrijebi zabrinutost i interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za dešavanja u BiH.

Istakao je da opozicija različito interpretira razgovor sa Vučićem, te da bi bilo dobro da još jednom pročitaju zajedničku izjavu.

- Pokušavaju da pripišu ili naprave atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba se referirati oko toga, ali nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju u zajedničkim organima.

- S druge strane, ponoviću član Četiri zaključaka Narodne skupštine koji kaže da naši predstavnici mogu da učestvuju u onome što je u interesu Republike Srpske - naveo je Dodik i dodao da je učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva.

Što se tiče Savjeta ministara, Dodik je rekao da je isto postupano, navodeći kao primjer odluku o privremenom finansiranju.

Srpski član Predsjedništva po drugi put našao se pod američkim sanckijama. Sve to vidi kao pritisak na Republiku Srpsku, jer zagovara politiku vraćanja nadležnosti ili poštovanja Dejtonskog sporazuma od čega neće kako ističe odustati.

Nove sankcije najavio je specijalni predstavnik SAD-a za ovaj dio Evrope Gabrijel Eskobar.

Dodik ističe da je riječ o pojedincima koji su postali izvršioci radova za Bošnjake.