latinica  ћирилица
17/01/2022 |  15:33 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

"Podrška utvrđivanju nepravilnosti u pojedinim šumskim gazdinstvima"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da pruža punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu Srpske u aktivnostima utvrđivanja nepravilnosti u pojedinim šumskim gazdinstvima
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Iz Ministarstva su istakli da su svjesni da je stanje poslovanja preduzeća Šume Srpske daleko od zadovoljavajućeg, ali da nije ni onakvo kakvim ga prikazuje poslanik Miladin Stanić iz SDS-a.

- Ovo Ministarstvo je uključeno i u zajedničke akcije sprečavanja krađe šume sa MUP-om Srpske, Inspektoratom i Šumama Srpske, što je rezultiralo smanjenjem krađe šuma u 2021. godini u odnosu na prethodne godine - navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ po Stanićevim tvrdnjama da su cijene šumskih drvnih sortimenata u Republici Srpskoj najniže u regionu, iz Ministarstva su istakli da su vršene analize cjenovnika šumskih sortimenata u regionu i cjenovnik Šuma Srpske je približno jednak onima u okruženju.

- Međutim, u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača, politikom Vlade Republike Srpske preduzeću Šume Srpske nije omogućeno da prodaju drvne sortimente javnim nadmetanjem /licitacijom/, jer bi na taj način došlo do odliva sirovine van Republike Srpske i to je upravo zaštitna mjera kojom se štite domaći drvoprerađivači - istaknuto je u saopštenju.

Rezultat takve politike je konstantno povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene u proizvodima od drveta koji rastu sa 400 miliona KM na preko 700 miliona koliko je očekivano po završnom obračunu za 2021. godinu, naveli su iz Ministarstva.

- Tvrdnje o navodnoj šteti od tri milijare KM koja je nanesene u prethodnih 15 godina smatramo paušalnim i neutemeljenim, jer postoje egzaktni podaci o šteti, koja se na godišnjem nivou u prosjeku kreće oko 2,2 miliona KM - piše u saopštenju.