latinica  ћирилица
17/01/2022 |  16:03 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Košarac: Šmit - građanin opasnih namjera

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da su apsolutno neprihvatljive i za svaku osudu posljednje izjave Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Komentarišući Šmitovu izjavu da se, kako je naveo, mora raditi na tome da se budućnost BiH odvija bez srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, Košarac je naglasio da su ovakve prijetnje izvan zdravog razuma i da je Šmit još jednom dokazao da se radi o građaninu opasnih namjera.

- Taj njemački građanin, svjestan da nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i da nema legitimitet visokog predstavnika, sada pribjegava prijetnjama i ucjenama legitimno izabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. To je suludo - naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je potcrtao da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju niti će prihvatiti legitimitet Šmita kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

- Ma koliko se trudio da pokaže mišiće, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnik i prijeteći legitimno izabranim zvaničnicima Republike Srpske, Šmit ostaje zmaj od papira. Posljednjim izjavama na račun predsjednika Dodika, Šmit je dospio na vrh liste u konkurenciji rekordnih gluposti koje u proteklom periodu slušamo od različitih stranaca i međunarodnih predstavnika - poručio je Košarac.

On je istakao da je simptomatična činjenica da su sinhronizovane poruke određenih stranaca i predstavnika opozicionih političkih partija u Republici Srpskoj.

- Njemački građanin Šmit i lideri opozicije u Republici Srpskoj, prevashodno misleći na predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, u proteklim danima istupaju u javnost sa sličnim tezama i tvrdnjama. Nije novost, nego ustaljena praksa da dio međunarodne zajednice diktira politiku opozicije u Republici Srpskoj - konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, njemački državljanin Šmit i dio međunarodne zajednice podržavaju bošnjačke političke predstavnike u zagovaranju modela da jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike.

- Nažalost, ni opoziciji u Republici Srpskoj nije strano da prihvati takav model, jer u tome vidi svoju šansu. Očigledno je da sa određenim predstavnicima međunarodne zajednice razgovaraju političari poput Šarovića, jer je on njima podoban. "Oprali" su mu biografiju i njihov je dužnik, pa bespogovorno postupa po naređenju - istakao je Košarac.

Za razliku od njih, dodao je Košarac, Dodik je glasovima srpskog naroda i građana Republike Srpske legitimno izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH i legitimno provodi politiku štiteći ustavni kapacitet Republike Srpske.

- Dodik je na prošlim izborima dobio više od 360.000 glasova. Građani Republike Srpske stoje iza politike Milorada Dodika i SNSD-a, što su jasno pokazali na prethodnim opštim i lokalnim izborima. Srpski narod i građani Srpske ne žele one poput Šarovića, koje preferira međunarodna zajednica - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice shvate da se mora poštovati izbora volja građana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da je nedopustivo njihovo miješanje u unutrašnja pitanja u zemlji.

- Neće biti sreće niti za jedan narod u BiH ako joj sudbinu budu krojili stranci, a kamoli ljudi koji se lažno predstavljaju i koji nemaju legitimitet, poput njemačkog državljanina Šmita - zaključio je Košarac.