latinica  ћирилица
17/01/2022 |  17:00 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Šarović-Borenović: Odluku o povratku može donijeti samo NSRS

Mogući povratak srpskih predstavnika u zajedničke institucije komentarisali su danas lideri opozicionih partija, SDS-a i PDP-a, Mirko Šarović i Branislav Borenović.
Šarović i Borenović - Foto: SRNA
Šarović i BorenovićFoto: SRNA

Šarović je poručio da odluku o povratku može donijeti jedino Narodna skupština, a konkretan prijedlog za prevazilaženje ove situcaije očekuje od SNSD-a i partija koje čine skupštinsku većinu.

- To je poruka i prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, s obzirom na to da su on, njegova partija i koalicija bili inicijatori zaključaka u Narodnoj skupštini. Sada se očekuje da oni budu predlagači nekog drugačijeg stava i drugačijeg odnosa spram učešća u institucijama BiH - rekao je Šarović.

Slično je poručio i Borenović, rekavši da su ključni preduslov za povratak u zajedničke institucije izmjene Krivičnog zakona, koje bi bile prihvatljive i za Republiku Srpsku.

- PDP smatra da je potrebno obezbijediti normalno funkcionisanje institucija BiH, ali samo donošenjem izmjena Krivičnog zakona prihvatljivog i za Republiku Srpsku - navodi se u saopštenju PDP-a.