latinica  ћирилица
17/01/2022 |  18:34 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Zbog omikrona, pritisak na domove zdravlja (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj je nepovoljna. Eksplozivno je širenje virusa korona. Testiran je 281 laboratorijski uzorak, a virus korona potvrđen je kod 144 osobe. Prijavljeno je 17 smrtnih slučajeva. Iz Instituta za javno zdravstvo navode da je samo u danima vikenda u svim laboratorijama obrađeno 1.300 uzoraka. Spremne su preporuke za skraćivanje izolacije i karantina i očekuje se da ih narednih dana odobre nadležne institucije.

Ne smanjuju se gužve u banjalučkom Domu zdravlja. U sezoni prehlade i gripa, sa aktuelnim sojevima virusa korona - delta i omikron doveli su do dugih redova za pregled kod ljekara ali i za testiranje na virus korona.

- Nije stvar u broju testa, nego u broju testova koje jedna laboratorija može da u 24 sata uradi i u odnosu na te neke maksimalne kapacitete, evo mi smo do maksimalnih kapaciteta išli. Ovih dana 1.100 samo u laboratoriji ovoj ovdje - naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Posljedice velikog broja inficiranih i onih u izolaciji zbog kontakta, trpe svi segmenti društva. Institut za javno zdravstvo pripremio je nove preporuke o skraćivanju perioda karantina i izolacije kako za pozitivne na virus tako i za one koji su bili u kontaktu, a koji su na testu bili negativni.

- Vi ako ste bili u kontaktu i dovoli vam se da idete na radno mjesto, zaista morate snositi odgovornost. Morate nositi masku i to ne ovu, nego onu FFP masku. Ona jedino u ovom momentu može da štiti u potpunosti, tako da će naša preporuka ići u tom smislu - dodala je Aćimovićeva. 

 Ono što roditelje i učenike zanima jeste da li će 24. januara nastava odvijati redovno ili na daljinu. Resorno ministarstvo očekuje da će se nastava odvijati u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Institituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i u prvom polugodištu.

- O eventulanim drugačijim mjerama odlučuje Republički štab za vanredne situacije, odnosno nadležne zdravstvene institucije u skladu sa epidemiološkim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa korona u datom trenutku - nagalsili su u ministarstvu prosvjete i kulture. 

Zdravstveni radnici još jednom apeluju , da je broj potvrđenih PiSiAr testova prevazišao vrhunce u prethodna dva talasa pandemije – delta i britanskog soja. Zato je važno poštovati sve preporuke.