latinica  ћирилица
17/01/2022 |  18:48 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Iz Srpske odgovorili Šmitu - građani na izborima biraju ko će ih predstavljati (VIDEO)

Kristijan Šmit ponovo se obrušio na Milorada Dodika. Govoreći o tome šta BiH čeka, otvoreno optužuje i prijeti da na Dodika ne treba računati. To što nema legitimitet Savjeta bezbjednosti ne sprečava ga da mjesecima prijeti sankcijama onima koje je narod izabrao. Na sve ovo, stigla su oštra reagovanja iz Srpske i Srbije, a ulogu OHR-a komentarisali su ruski zvaničnici.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez gospodina Dodika.

Ovako Kristijan Šmit kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika tumači i predviđa budućnost BiH. I dalje prijeti bonskim ovlašćenjima koja, kako kaže, drži u ladici, a Milorada Dodika okrivljuje za blokadu bh. institucija. Glasno u federalnim medijima potvrđuje da neće povlačiti sporni Inckov zakon i da će sve što je usmjereno protiv Dejtona biti sankcionisano.
Sankcije za neposlušne u BiH presudne su za Ameriku.

Zbog poteza Amerike, upozorenje Rusije. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da SAD nastavlja da se miješa u unutrašnje stvari BiH i odobrava pokušaje da se ta zemlja pretvori u unitarnu, podstičući satanizaciju Republike Srpske.

- Uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, prije svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe. Rusija očekuje da će EU pomoći u povratku dejtonskim principima za rješavanje situacije u BiH i prestati da tretira zapadni Balkan kao zonu svog uticaja - naglasio je Lavrov.

O ulozi OHR-a u BiH, i danas podsjećanje iz ruske Ambasade u Sarajevu. Ambasador Igor Kalabuhov ističe da Rusija, za razliku od Vašingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće spoljnopolitičke prioritete, jer BiH ima suvereno pravo izbora.

- Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a ovo mjesto je prazno. Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Vašingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama - kaže Kalabuhov.

Istupe Kristijana Šmita komentarišu predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama. SNSD-ova Snježana Novaković Bursać, kaže, da u svakoj demokratskoj zemlji građani odlučuju ko će zastupati njihove interese.

- Na početku ove godine koja bi trebalo da bude izborna imamo preočitu tendenciju dijela međunarodne zajednice da se indirektno interveniše u izborni proces u pokušaju remodeliranja izborne volje građana. Ovaj put je istaknuto ime Dodika, ali mislim da su obuhvaćeni gotovo svi ljudi koji podržavaju volju naroda, a to je da se zaštite interesi i nadležnosti Srpske, odnosno ustavni okvir. Sve u svemu, namjere su razotkrivene - naglasila je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Reagovanja i iz Srbije. Analitičari i politikolozi saglasni - prava misija Kristijana Šmita nije da stabilizuje stvari u BiH, već da ruši Dejton. Iza svega se krije centralizacija BiH, a prijetnje demokratski izabranom predstavniku srpskog naroda su, kažu, neprihvatljive kao i to što Šmit ucjenama i silom želi da ostvari svoje ciljeve.

- Ove njegove riječi su najbolje priznanje da ne radi svoj posao, a sa druge strane vjetar Republici Srpskoj da brani svoje interese i da Srbi samo kroz jedinstvo mogu da postignu nešto što je za naš narod bitno, jer ne radi se ovdje o Dodiku ovdje se radi o budućnosti Republike Srpske - istakao je Dragomir Anđelković , politički analitičar i istoričar.

Oglasili su i predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji. Smatraju da je želja Kristijana Šmita da pravi BiH, ne samo bez srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, već i bez srpskog naroda. Zbog svega ovog, Šmitov angažman u BiH za njih je izvan civilizacijskih normi.